Contactgegevens:

Vicaris Luk De Geest
Voorzitter CRV-Gent
Bisdomplein 1, 9000 Gent
09/225.16.26
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Wilfried Van Hove
Contactpersoon Ecokerk Bisdom Gent
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Uit de beleidstekst van het bisdom Gent

Het is eigen aan ons christelijke geloof dat God zich vooral laat kennen en vinden in het zwakke en het gekwetste. Niet voor niets is het christelijke symbool bij uitstek het kruis. We zullen de Heer vooral zoeken en vinden in de mensen die op één of andere wijze gekruisigd worden. Die verborgen aanwezigheid van de Heer geeft een eigen kleur aan de christelijke diaconie.

Waar het echt op aan komt is dit: slagen we er als christenen in om de echte noden van vandaag te ontdekken? Herkennen wij in die mensen de gekruisigde Christus? Verwijzen deze gekwetste mensen ons zodanig naar Hem, dat we er ons niet kunnen van af maken met een goedkope aalmoes of met een onpersoonlijke dienstverlening? Diaconie is de duidelijkste toetssteen van ons geloof, waar men de boom het best aan zijn vruchten kent.

Hebben we in onze onmiddellijke omgeving oog voor de lijdende mensen die nog niet geholpen worden? Op parochiaal of dekenaal vlak valt zeker iets kleinschalig te organiseren. Worden eenzame bejaarden opgezocht? Helpen we met welzijnsschakels aan de plaatselijke nood? Kan er in onze steden en dorpen meer vriendschap groeien tussen de mensen? Kunnen we migranten echt aanvaarden in ons midden? Komt de ware ellende van de mensen ter sprake in de zondagse voorbeden? Is de collecte een daadwerkelijk teken van solidariteit? Kijken we ook verder dan eigen parochie, eigen land en eigen continent?

We moeten met betrekking tot de nieuwe en de vergeten noden absoluut een pioniersrol spelen. Dat hoeft niet altijd via onze eigen instellingen te zijn. We zijn blij wanneer de overheid of welke andere groeperingen ook veel dienstwerk in de maat- schappij overnemen. We zullen ook graag meewerken aan acties en in groepen die pluralistisch zijn. Waar we onze eigen instellingen bewaren, richten we ze bij voorrang op hen voor wie het minst wordt gedaan. Dat moet ons leiden in onze schoolpolitiek en in onze caritatieve sectoren.

Facebook: https://nl-nl.facebook.com/hetbisdomgent

image002

Afbeelding1 Caritas int be cmyk 110px logocaritas 110px Afbeelding7  orbit2  Afbeelding2   Afbeelding6  welzijnsschakels  Wzz Logo 2 WEB