logo nrv

Rechtvaardigheid en Vrede

Negen christelijk geïnspireerde solidariteitsorganisaties werken samen in het netwerk aan gemeenschappelijke initiatieven. 

Meer...

aaibaar of pijnlijk255

50 jaar Welzijnszorg. 50 jaar prikken.
Aaibaar of pijnlijk?

Schrijf in voor het Colloquium op 7 juni, en de uitreiking van de 20° Prijs Armoede Uitsluiten

Meer...

 

Klimaatnetwerk Kies lokaal 255

Kieslokaal.be

Ecokerk nodigt uit om extra aandacht te geven aan de eigen voedselkeuzes als belangrijk onderdeel van het klimaatplan van je gezin of groep.
Lees meer...

 

  • De Bremstruik Roeselare
    Zuurstof in de stad, zuurstof voor de mensen De Bremstruik is gevestigd in het vroegere klooster van de Zusters Clarissen (Arme Klaren) te Roeselare. De werking kan kort samengevat worden in twee...

Binnenkort is het weer Kerstmis, en gedenken we de geboorte van het kind Jezus. Tenminste de Christenen doen dat, maar de hele wereld viert mee feest.

Terecht, want het Bijbelse kerstverhaal heeft de hunker naar verlossing, gerechtigheid en “vrede op aarde” definitief in het hart van de mensheid geplant. Dat werd precies 100 jaar geleden nog op ontroerende wijze geïllustreerd. Tijdens de Groote Oorlog die we nu gedenken, vonden de soldaten, verscholen in de loopgraven, dat het Kerstfeest een feest van Vrede moest zijn. Zij besloten op kerstavond spontaan om heel even niet op elkaar te schieten en samen Kerstfeest te vieren. Uniek in de wereldgeschiedenis! Samen, vriend en vijand, Kerst vieren.

Jammer dat daarna de razernij van de oorlog in alle hevigheid verder ging. En zoals we weten en dagelijks zien en horen, is die tot vandaag niet uit de wereld gebannen.

Bovendien is er nog een ander soort razernij bijgekomen, waar Kerstmis niet aan ontsnapt. Het is immers een feest. Niet langer Zalig, maar Prettig. En daar horen geschenken bij. Pakjes, veel pakjes!!! En de juiste commerciële sfeer op onze kerstmarkten. En de cruciale vraag: “zal het dit jaar een witte Kerst zijn?”

De advent, de voorbereidingstijd op het Kerstfeest, is een koopperiode geworden. Ook nu zal u waarschijnlijk in het nieuws horen dat er weer een record is gebroken in het aantal elektronische betalingen en dat het bedrag van de transacties met x percent is gestegen. Goed voor de economie, denken we dan. Maar is dat wel zo? Meer is niet altijd beter, zeker niet als het ten koste van onze leefomgeving gaat, met meer uitputting van grondstoffen en met meer afval.

Willen we ook vrede voor de aarde zelf? Ecokerk doet een oproep tot bedachtzaam kopen. Onze wereld gaat gebukt onder een veel te grote last van nutteloze of overbodige dingen, terwijl er anderzijds zoveel noden zijn, die niet worden gelenigd. De winkels en zeker de internetwinkels puilen uit van het aanbod. Maar misschien is die mooie bloes een stuk textiel dat in Bangladesh of in Pakistan gemaakt is door kinderen of door mensen die geen eerlijk loon krijgen. Of is dat stuk elektronica gemaakt in China door dwangarbeid. Hoe kan het anders zo goedkoop zijn?

ecokerkDaarom onze oproep: ga voor een Groene Kerst!
Koop je pakjes met enige reflectie over duurzaamheid en ecologische consequenties. Kies voor eerlijke en duurzame producten. Spring eens binnen bij de Wereldwinkel. Importeer geen druiven, aardbeien of boontjes uit verre landen, maar bereid je feestmaaltijd met seizoensgebonden voedsel dat door Belgische boeren geproduceerd werd. Het beste geschenk dat we onze kinderen en kleinkinderen kunnen geven, is een betere wereld vandaag en een leefbare wereld morgen.

En ja, als we nou ons enigszins beperken in onze aankopen, dan kan er misschien van ons budget ook nog een kerstgeschenk af voor mensen in miserie die in 2014 géén kerstbestand zullen ervaren.
Organisaties als Welzijnszorg (armoedebestrijding in eigen land) of Caritas (nood lenigen in ramp- en oorlogsgebieden allerhande) zetten de ‘goede wille’ van veel mensen om in daadwerkelijke verandering.

Een Zalige Groene Kerst.


klimaatnetwerk liggend spot

Klimaatnetwerk.be

Elke groep een klimaatplan.

meer...

Kalender

Vorige maand Mei 2019 Volgende maand
M D W D V Z Z
week 18 1 2 3 4 5
week 19 6 7 8 9 10 11 12
week 20 13 14 15 16 17 18 19
week 21 20 21 22 23 24 25 26
week 22 27 28 29 30 31

Komende activiteiten

Geen evenementen

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px Caritas int be cmyk 110px logocaritas 110px Afbeelding7 orbit2 Afbeelding2Afbeelding6 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw