Checklist voor een koolstofarme werking van je groep, parochie of gemeenschap

Vlaanderen heeft een rijk verenigingsleven. Jeugd- en volwassenenbewegingen, fanfares, sportverenigingen, hobbyclubs, enz… brengen mensen bij mekaar, organiseren tal van activiteiten, en vormen het cement van onze samenleving.

Vaak trekken ze ook al jaren de kar voor een meer klimaatbewuste, ecologische levensstijl, zowel bij de individuele leden als tijdens hun werkingsmomenten. De transitie naar een koolstofarme samenleving vinden we ook terug in hun jaarthema’s. Denk maar aan de Urban Mining van KWB, ‘De aarde is leuk’ van OKRA of de ‘Share Fair’ van Ferm, Chirocycle van Chiro, 'KLJ Natuurlijk' of 'De achtste dag' van IJD.

Ook congregaties en parochie- en federatieploegen zetten steeds nadrukkelijker het ‘groen’ karakter van hun werking op de agenda. Ze onderzoeken hun energie- en aankoopfacturen, en vragen zich af welke keuzes zich opdringen.

Onze checklist kan helpen om alles eens op een rijtje te zetten, te kijken wat al gebeurt en ontdekken wat nog kan gebeuren rond diverse thema's: elektriciteit, water, mobiliteit, verwarming, afval, catering en aankopen.

En… zeker zijn heel wat punten in de checklist ook bruikbaar voor gezinnen. Samen met je leden kan je dus ook afspreken om zowel thuis als in de vereniging aan de slag te gaan.

Daarnaast bieden we je via onze Tips per thema heel wat extra info en ideeën aan.

 

Download hier de checklist


Ecokerk logo 144px

Jouw 7-sprong: tips per thema

klimaatnetwerk logo duurzaamvastgoed

 

Duurzaam vastgoed

klimaatnetwerk logo energie

 

Energie

klimaatnetwerk logo voedsel

 

Voedsel

klimaatnetwerk logo aankopen

 

Aankopen

klimaatnetwerk logo landbouw

 

Biodiversiteit

klimaatnetwerk logo water

 

Water

klimaatnetwerk logo isoleer

 

Energiebesparing

klimaatnetwerk logo vervoer

 

Mobiliteit

klimaatnetwerk logo fiets

 

Dichtbij

klimaatnetwerk logo hergebruik

 

Kringlopen

 klimaatnetwerk logo desinvesteren

 

Divest/invest

 

 

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px