Checklist voor een koolstofarme werking van je groep, parochie of gemeenschap

Vlaanderen heeft een rijk verenigingsleven. Jeugd- en volwassenenbewegingen, fanfares, sportverenigingen, hobbyclubs, enz… brengen mensen bij mekaar, organiseren tal van activiteiten, en vormen het cement van onze samenleving.

Jeugd- en jongerenbewegingen hebben een lange traditie van aandacht voor natuur en milieu. De voorbije jaren zetten ze in hun werking, hun aanbod en jaarthema's nadrukkelijk het klimaatthema en duurzaamheid in de kijker.

Heel wat lokale groepen doen actieve inspanningen om hun CO2-uitstoot te verminderen, in hun lokaal, in de wekelijkse werking, op hun jaarlijks kamp.
Onderstaande tips kunnen helpen om die inspanningen vol te houden, een eigen klimaatplan op te stellen en aan te sluiten bij Klimaatnetwerk.be.

Kerkfabriek en Centraal Kerkbestuur een eigen klimaatplan?

Ook al zijn parochies en federaties meestal geen eigenaar van hun parochiekerk, maar wel de gemeente of de kerkfabriek (zie toelichting), ze ervaren het wel als het centrum van hun gemeenschap. Het is de plaats van de samenkomst, op zondag en op de belangrijke momenten van het leven. Hier is bij uitstek een plaats waar een gelovige gemeenschap wil ervaren dat woorden en daden niet met elkaar in tegenspraak zijn.  

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px