We zijn allemaal consumenten

Dagelijks spenderen we geld aan het aankopen van producten die we nodig hebben. Soms zelfs ook aan producten die we helemaal niet nodig hebben.
Terecht zijn steeds meer mensen gevoelig voor het effect dat dit heeft mens en milieu. Ze kijken met kritische blik naar de herkomst, de kwaliteit, de inhoud, de ecologische voetafdruk van de producten die ze in huis halen. De reclame speelt daar handig op in, en zwaait met groen-, gezond- en eco-klinkende woorden. Het is dan ook niet altijd eenvoudig is om te oordelen of al die beloftes wel kloppen.

Ook als groep beslissen we regelmatig om iets aan te schaffen. We willen T-shirts laten bedrukken met ons logo. We willen het lokaal een likje verf geven. We organiseren een feest. We gebruiken papier voor ons drukwerk, we willen vergadertafels en stoelen, enz... Wie kan ons gidsen om te kiezen voor de meest ecologische en sociaal rechtvaardige oplossing? Hoe weten we zeker dat die T-shirt niet gemaakt is via slavenarbeid, of dat voor ons papier of onze nieuwe meubels geen woud gekapt werd? Wat weten we over transportkilometers en CO2-verbruik bij productie?

Onze checklist

Aan de hand van onze handige checklist (download) heb je als groep een eerste bruikbaar instrument om je eigen keuzes onder de loep te nemen, ideeën op te doen en nieuwe stappen te bepalen.

kooppiramideIs kopen wel nodig?

Een goed startpunt voor een duurzaam aankoopbeleid is het Netwerk Bewust Verbruiken. Met het beeld van de omgekeerde piramide, geeft het netwerk aan iedereen een handige denkoefening, telkens je iets nodig hebt. Kopen is pas te laatste stap, nadat je zeker bent dat niet kan gebruiken wat je al hebt, het niet kan lenen, delen of ruilen, tweedehands op de kop tikken of zelf maken. Door zo te redeneren, vermijden we onnodig verbruik van materiaal en energie. Als groep kan je vaak terecht bij gemeentelijke of provinciale uitleendiensten. Of je kan met enkele verenigingen in de buurt overgaan tot een gezamenlijke aanschaf van materialen die elke groep wel eens nodig heeft.

Wegwijs in duurzaamheidslabels

Via labels allerhande krijgen we informatie over de milieukenmerken of sociale omstandigheden waarin een product tot stand kwam. Er zijn ook labels voor eerlijke handel. Andere labels zeggen iets over de kwaliteit, herkomst of samenstelling van een product. De website www.labelinfo.be gidst je doorheen liefst 70 duurzaamheidslabels. In het menu kan je kiezen voor een productsoort, en dan krijgt je info over de labels die daarmee te maken hebben. 

Top Tien

Zoek je de groenste printer? Of de meest ecologische koelkast?  Dan is www.topten.be iets voor jou. Voor een hele reeks productcategorieën zetten ze merken en producten naast elkaar, en vergelijken prestaties, ecoscore en prijs. Topten.be maakt deel uit van een internationaal netwerk www.topten.eu, waar nog enkele andere categorieën te vinden zijn, zoals koelkasten voor professioneel gebruik. Allicht handig voor parochiezalen of grotere instellingen.

Ecoplan

Bij www.ecoplan.be vind je een overzicht van ondernemingen die producten of diensten aanbieden die onderscheiden zich op ecologisch en/of sociaal vlak. Via een overzichtskaart en diverste rubrieken, vind je vlug wat je zoekt in je eigen buurt.

Voedsel

Bezoek hiervoor onze aparte pagina

 


BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px Caritas int be cmyk 110px logocaritas 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristiAfbeelding6 180228 LogoWZS 120pxwzz logo vzw 200px