Dichtbij leeft er meer dan je denkt.

Heel wat bewegingen en organisaties zijn de voorbije jaren op de eco- en klimaatkar gesprongen en hebben heel interessante initiatieven ontwikkeld: Ik vind de aarde leuk (OKRA), Urban mining (KWB), Share fairs (KVLV), Femma gaat voor duurzaam, KLJ Natuurlijk, enz…  Zij voegen zich bij de grote groep oude en nieuwe bewegingen: natuurverenigingen, transitiegroepen, ecologische tuiniers, CSA-boerderijen, korteketeninitiatieven, groenestroomproducenten, enz…

 

 

  • Onderzoek even wie in de buurt met wat bezig is, en leg contacten. Samen sta je sterker.
  • Organiseer een fietstocht of wandeling in de buurt. Herontdek de trage wegen en geniet van je eigen omgeving.
  • Herontdek samen de lokale economie en de producten die in jouw buurt geproduceerd worden. Ga naar de winkels die je met de fiets of te voet kan bereiken.
  • Heel wat mensen zoeken ook nieuwe manieren van wonen: in gezamenlijke projecten, met geeelde tuin, wasplaats en materialen. Kijk op samenhuizen.be of er in jouw buurt een project van cohousing of woongemeenschappen zijn. Maak kennis met hun keuzes en mogelijkheden.
  • Organiseer een bezoek bij de windturbine, het cohousing-project, de CSA-boerderij, het volkstuintje, de stadsboerderij, de hoevewinkel of de korteketen-boer in je buurt. Laat je rondleiden door een verantwoordelijke.
  • Vraag ook wat je als parochie, vereniging of congregatie voor hen kan betekenen. Misschien hebben ze nood aan een vergaderzaal. Misschien zijn er activiteiten waar samenwerking mogelijk is.
  • Dichtbij zijn ook je vrienden in de groep, je buren en je wijk. Onderzoek of je zaken kan delen of samen aanschaffen in plaats van elk apart.
  • Buurtfeesten, nieuwjaarsborrels en speelstraten zijn uitstekende gelegenheden om mensen te leren kennen, en samen met hen mogelijkheden te verkennen voor klimaatvriendelijke en gemeenschapsbevorderende initiatieven in eigen buurt. Die kunnen gaan over verschillende thema's die hier elders aan bod komen, en ook over bvb. de inrichting van de straten, bloemenacties, verkeersveiligheid en het autoluw maken van de wijk, het openbaar groen, het gebruik van het pleintje, enz...

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi Afbeelding6 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px