In het teken van de campagne 'Genees de aarde en alles wat ademt en leeft'

Op zondag 18 juni organiseerden Ecokerk Bisdom Brugge, Tau-West, Pax Christi en Natuurpunt Westland een pittige wandeltocht in het glooiend landschap van het Heuvelland. Om 14u werd verzamelen geblazen in Westouter, waar de dappere stappers werden opgewacht door Natuurpunt gids Anne Torreele en Pax Christi vrijwilliger Stef Decrock. Ondanks de onheilspellende weerberichten die ofwel een verzengende hitte ofwel hevige onweders in het vooruitzicht hadden gesteld, haalde Broeder Zon de milde bovenhand en trakteerde ons op een aangename, zomerse namiddag.

 

Aan het startpunt van de wandeling gaf Koen De Witte van Tau-West enige duiding bij de spiritualiteit van Sint-Franciscus; de heilige die centraal zou staan tijdens onze tocht. Mattias Lelie, medewerker van de Dienst Diaconie en coördinator van Ecokerk in het Bisdom Brugge, stelde kort de nieuwe Ecokerk-campagne voor.

De unieke fauna en flora van het Heuvelland deden ons stilstaan bij de schoonheid van Gods Schepping, maar ook bij de fragiliteit ervan.

Zo lezen we in de campagnetekst van Ecokerk het citaat uit Laudato Si': “elk jaar verdwijnen wereldwijd duizenden soorten planten en dieren die we niet meer zullen kennen, die onze kinderen niet meer zullen zien, die voor altijd verloren zijn. De grote meerderheid ervan wordt door het menselijk handelen vernietigd. Door ons toedoen kunnen duizenden soorten God niet meer loven en kunnen ze ook niet meer hun boodschap aan ons doorgeven. Dat recht hebben we niet."

 

Ecokerk bisdom Brugge 2023Langs het Vredespad

We kregen ook uitleg over de bewogen geschiedenis van de regio: de Beeldenstorm, de Franse Revolutie en de Eerste Wereldoorlog hebben hier hun sporen nagelaten. De Britse en Duitse oorlogsgraven op het kerkhof naast de Sint-Eligiuskerk zijn stille getuigen van de onmenselijke gruwel die zich hier heeft voltrokken. Vóór die kerk troffen we ook de eerste tegel van het Vredespad aan. Onze wandeling liep immers zo’n 8 km langs het Vredespad, een initiatief van Pax Christi. Het Vredespad wil een weg zijn die naar echte vrede leidt: een weg van mededogen.

We passeerden aan een zestal ‘haltes’, gemarkeerd door keramische tegels in de grond, waar we uitgenodigd werden om letterlijk en figuurlijk stil te staan bij inspirerende verhalen en teksten over ‘het grote mededogen’ en ‘de kleine goedheid’. We beluisterden een combinatie van korte hedendaagse verhaaltjes, zo uit het leven gegrepen, en tot de verbeelding sprekende anekdotes over het leven van Franciscus van Assisi.

De wandeling dompelde ons onder in cultuur, geschiedenis en natuur. Afsluiten deden we met een verfrissend drankje op een zonovergoten terrasje. Enigszins moe, maar vooral voldaan en verrijkt, konden we terugblikken op een geslaagde tweede Ecokerk-wandeling.

 

Vind meer foto's van de wandeling én info over Ecokerk bisdom Brugge

 

 

 

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px