Laudato Si’: Hoop voor de toekomst

In 2025 is het tien jaar geleden dat paus Franciscus de encycliek Laudato Si' schreef. De paus zet in deze encycliek een gedurfde visie uiteen voor ons gemeenschappelijk huis.
In 2025 is het tien jaar geleden dat paus Franciscus de encycliek Laudato Si' schreef. De paus zet in deze encycliek een gedurfde visie uiteen voor ons gemeenschappelijk huis.
Met de campagne Knooppunten van Hoop sluit Ecokerk aan bij het Jubeljaar 2025, de tiende verjaardag van de encycliek Laudato Si’ en 800 jaar Zonnelied. Zo wil Ecokerk mensen inspireren om in de geest van dit Jubeljaar, pelgrims van hoop te worden. Want elke hoopvolle actie, hoe klein ook, kan een wereld van verschil maken.
Zo'n knooppunt van Hoop vinden we alvast in Het Schrijn in Herent. Eeuwenoude en jonge bomen vertellen mee het verhaal van de gasthuiszusters die er wonen, de jonge leefgemeenschap die er actief is en de keuze voor Integrale Ecologie in de werking.
De Brabantse Olijfberg is een protestantse kerk in Antwerpen
Het is een plek waar cultus (eredienst, vieringen) en cultuur (in de breedst mogelijke zin) elkaar ontmoeten en ieder mens terecht kan met z’n geloofs- en levensvragen. Midden in een snel veranderende wereld proberen wij een partner te zijn voor iedereen die iets heeft met het Woord, of op zoek is naar zin en verdieping: Een open kerk, vanuit een breed gedragen visie.
Sinds groeit er in onze tuin ook een Laudato Si'-boom.
Reset.Vlaanderen maakte een analyse van het adaptatie- en mobiliteitsbeleid in Vlaanderen en goot de resultaten en de beleidsaanbevelingen in een rapport: de Just Transition scan 2024.
Momenteel staat er een Laudato Si'-boom in 4 parochies van onze Pastorale Eenheid Zacheus, met name in Wechelderzande (gemeente Lille), Kasterlee, Lichtaart en Tielen (gemeente Kasterlee).
De start was een gezinsviering in de geloofsgemeenschap Sint Lucia in Begijnendijk die zich liet inspireren door het pauselijk Laudato Si’.
We wilden het hebben over ‘zorg voor de Schepping’ en namen de boodschap uit Laudato Si’, paus Franciscus’ encycliek uit 2015, als leidraad voor onze gezinsvieringen omdat we zorgen voor ons klimaat, voor de aarde, voor de dieren, voor de bloemen, voor de natuur, … alsook voor onszelf en voor de andere mensen. Omdat het onze taak als christen is om zorg te dragen voor Gods Schepping.
Op 11 november ging de 29ste mondiale klimaatconferentie van de Verenigde Naties van start tegen een achtergrond van permacrisis. In het rapport State of the Planet: 2024 openden klimaatwetenschappers een artikel in niet mis te verstane bewoordingen: "We staan op de rand van een onomkeerbare klimaatramp. Dit is zonder enige twijfel een wereldwijde noodsituatie. Een groot deel van het weefsel van het leven op aarde is in gevaar."
Binnen ons parochieverband Zuidoost Twente (parochie Maria Vlucht - Losser, Lonneker, Overdinkel, Glanerbrug ; Jacobusparochie Enschede en Franciscusparochie - Haaksbergen, Buurse, Boekelo) zijn de voorbije jaren meerdere Laudato Si'-bomen geplant. Zie hiervoor het lijstje onderaan dit artikel.
In Lonneker hebben we op zondag 27 oktober de 7e Laudato Si' boom in ons Parochieverband geplant. Voorafgegaan door een gebedsviering waarin we stilstonden bij de Tuin van Eden en als gelovigen samen de zegen over de boom afsmeekten. Met deze jaarlijkse actie werd de Scheppingsperiode 2024 definitief en feestelijk afgesloten.
Het koor 'New Generation' in Montfoort vierde in 2022 haar 30-jarig bestaan. We zingen in de geloofsgemeenschap Geboorte Johannes de Doper Montfoort, deel van Parochie Heilige Drie Eenheid.
We hebben zaterdag 28 september 2024, tijdens de "periode van de schepping", een Laudato Si’ boom geplant in de tuin aan de Hollandse IJssel, behorende bij het kerkgebouw van onze geloofsgemeenschap.
Een boom is een teken van hoop! Dus dat wilden we vieren.
Of we met Ecokerk de visie van Kerk en paus op grondbezit en grondgebruik konden samenvatten. 'Hoe kijkt de katholieke traditie naar het landbouwvraagstuk?' Naar aanleiding van het jarenlange onderzoek naar publiek grondbezit in Vlaanderen en Brussel door dr. Hans Vandermaelen van het Instituut voor Landbouw, Visserij en Voedingsonderzoek (ILVO) - met als doel het cijfermatig in kaart brengen van al deze gronden - werden we met deze vraag gecontacteerd door journalist Ludwig De Vocht.
Nu het academiejaar 2024-2025 officieel van start is gegaan, worden ook nieuwe initiatieven voorgesteld aan de studenten. Een van die initiatieven is Start 4 Change (S4C), een programma dat gericht is op verandering en bedoeld is voor studenten van verschillende faculteiten. Het initiatief is niet alleen voor studenten. Het is bedoeld voor alle jongeren tussen 18 en 30 jaar: werkenden en niet-werkenden, afgestudeerde jongeren of ook jongeren zonder diploma. Het project wil deelnemers aansporen om niet alleen zichzelf, maar ook de wereld om hen heen positief te transformeren.
Dat we met Ecokerk mogen werken aan een integrale ecologie in Vlaanderen. Dat een prominent figuur uit de Romeinse Curie persoonlijk handdrukkend de brug kwam slaan tussen onze lokale geloofsgemeenschappen en de wereldkerk. Als je er de kans toe krijgt, wat vraag je dan als stafmedewerker van NRV-Ecokerk aan kardinaal Michael Czerny, momenteel prefect van de Dicasterie voor de Bevordering van de Integrale – dat woord! - Menselijke Ontwikkeling?