In België worden verschillende groepen mensen opgesloten. Wie zijn deze mensen? Wie zit er achter gesloten deuren in België? En wat is hun concrete situatie?
Wie zijn mensen die van hun vrijheid worden beroofd? Het blijkt een brede groep van mensen met totaal verschillende achtergronden te zijn.
Dit is geen verrassing, omdat de Belgische samenleving vandaag voor opsluiting kiest om “heikele” sociale uitdagingen op te lossen. Een oplossing die er geen is.
Het zijn niet alleen beklaagden en veroordeelden van misdrijven die in penitentiaire instellingen worden opgesloten. Ook vluchtelingen en migranten zonder recht op verblijf worden in administratieve detentiecentra opgesloten.
Opsluiting als oplossing?
Is de keuze om deze mensen op te sluiten vandaag te rechtvaardigen? Opsluiting – en dus de facto vrijheidsberoving en uitsluiting van deelname aan het maatschappelijk leven – is een drastische maatregel. Worden daarmee de verhoopte verwachtingen ingelost, en de beloofde resultaten bereikt?
Welk alternatieven voor opsluiting zijn beschikbaar? Wordt in andere EU-landen een alternatief beleid uitgestippeld voor deze verschillende groepen mensen? Welke resultaten worden daarmee geboekt?
“Wie sluit jij op?” is een werkgroep van diverse organisaties die de opsluiting van personen in België breder onder de aandacht wil brengen in 2025. De “werkgroep detentie” vindt daarbij inspiratie in het Jubeljaar 2025 dat als thema “Pelgrims van de hoop” meekrijgt.
Ontdek wie we zijn, wat de huidige situatie is in België, en welke oplossingen en alternatieven voorhanden zijn.
Getuigenissen
Luister naar de verhalen van (ex-)gedetineerden en leer de situatie uit hun mond kennen. De behandeling van personen in detentie legt trends en ontwikkelingen in de samenleving bloot die ons tot waakzaamheid moeten stemmen.
Luister naar de verhalen van mensen op de vlucht en ontdek in welke soms mensonterende toestanden zij moeten (over)leven. Onze overheid schiet schromelijk tekort in de opvang en begeleiding van migranten en vluchtelingen.
Hou verder ook de agenda in de gaten. Hier vind je activiteiten en initiatieven die de problematiek van “vrijheidsberoving” in de kijker plaatsen en aankaarten.
Kunstwerk
Alpha Diallo maakte een kunstwerk om de detentieproblematiek zichtbaar te maken, zowel voor veroordeelden als voor mensen op de vlucht. Alpha verbleef zelf enkele maanden in een detentiecentrum voor asielzoekers. Creatief bezig zijn hield hem overeind in deze moeilijke periode. Vandaag maakt hij vooral streetart, geen graffiti, wel schilderwerken op voedpaden en muren.
Kunst is voor hem een uitlaatklep en een manier om onrecht aan te kaarten.
Hieronder twee versies van zijn kunstwerk: