Klimaatnetwerk RedHunToekomst Web NL 255px

Klimaatplan.nu

Opnieuw roept Ecokerk tijdens de komende scheppingsperiode politici én organisaties op om een ambitieus klimaatplan te maken. 

Meer...

 

waar groeit laudatosiboom3

Waar groeit een Laudato Si'-boom?

Welke groepen plantten al een fruit- of vruchtboom om symbolisch hun engagement uit te drukken om het appel van Laudato Si’ ernstig te nemen? De actie gaat verder de komende weken en maanden.

Meer...

laudatosiboom ad

Plant een Laudato Si'-boom

ter gelegenheid van 5 jaar Laudato Si'. Download de handleiding en registreer je boom online

Meer...

 

checklist ad

Vernieuwde checklist

Download onze vernieuwde checklist en maak je werking Laudato Si'-proof. 

Meer...

 

Op 24 mei 2015 stelde paus Franciscus zijn encycliek Laudato Si' voor. De weerklank was ongezien, de invloed op ondermeer het klimaatdebat en het Akkoord van Parijs onbetwistbaar. De actualiteit inzake de thema's van gerechtigheid, vrede en ecologie bewijzen dat de betekenis en het belang van dit kerkelijk document nog groeit.

 

Inspirerende programmaverklaring

Bij de lancering noemde Ecokerk Laudato Si' "een bevestiging van ons werk en een inspirerende programmaverklaring voor de jaren die komen". Vandaag is de encycliek het belangrijkste document voor onze werking.

De inhoud van de encycliek wordt nog steeds druk besproken op talrijke bijeenkomsten, en nodigt uit tot actie en het herijken van onze kijk en onze levensstijl.

 

Divers aanbod

Ecokerk ontwikkelde de voorbije jaren een divers aanbod rond Laudato Si', zowel voor korte bezinningsmomenten als voor gespreksavonden of presentaties. Door een selectie uit ons aanbod hier samen te zetten, willen we iedereen helpen die op zoek is naar inspiratie om Lautato Si' in de eigen activiteiten ter sprake te brengen.

 

Laudato Si': recente berichten

 

Van 19 tot 20 november ging op uitnodiging van paus Franciscus "The economy of Francesco" door als online event. Het maakt deel uit van het programma naar aanleiding van 5 jaar Laudato Si'.Aanvankelij...

TED is een platform waarop interessante sprekers aan bod komen, vaak met nieuwe of spraakmakende ideeën. Countdown is een initiatief van TED. Hoe gaan we om met de urgentie van de klimaatcrisis? Op d...

Tijdens de maand van de schepping brengt "Inspire Brussels", een initiatief van Vicariaat Brussel, wekelijks een videoreportage over Laudato Si'. Telkens interviewen ze een gast die zich engageert om...

 

Laudato Si' inspiratie: recente posts

 

Is het goed leven in jouw wereld?   "We moeten beseffen dat het onze eigen waardigheid is die op het spel staat."  

Kunnen we de groei ontgroeien?   "Het blijft een feit dat er vele decennia lang een onverzadigbare en onverantwoorde groei is geweest."  

Een jubeljaar voor de Aarde   Schenk ons de moed om voor onze planeet een Sabbat te vieren.  

Gebed voor de scheppingsperiode   “De jongeren eisen van ons verandering."    

God wil het risico van morgen en overmorgen lopen   "De Schepper laat ons niet in de steek, hij komt nooit terug op zijn liefdesproject"  

Naastenliefde gaat ook over structurele verandering   "De liefde die vol is van kleine gebaren van wederzijdse liefde, betreft ook het burgerlijke en politieke leven en wordt zichtbaar in alle handelingen die een betere wereld trachten op te bouwen."    

Inheemse volkeren aan het woord   "Het verdwijnen van een cultuur kan even erg of zelfs erger zijn dan het uitsterven van een dier- of plantensoort."  

Er wordt hard aan ons getrokken, om ons te leiden naar consumptieland   "Geluk vereist dat we sommige behoeften, die ons hoofd op hol jagen, weten te beperken, om zo beschikbaar te blijven voor de veelvuldige mogelijkheden die het leven biedt."  

Bid mee met Ecokerk bij enkele gedachten uit de encycliek Laudato Si'.   "Nog nooit eerder in de geschiedenis heeft ons gemeenschappelijk lot ons zo duidelijk en nadrukkelijk opgeroepen om een nieuw begin te zoeken"  

 

 

 


BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px