Klimaatnetwerk RedHunToekomst Web NL 255px

Klimaatplan.nu

Opnieuw roept Ecokerk tijdens de komende scheppingsperiode politici én organisaties op om een ambitieus klimaatplan te maken. 

Meer...

 

Scheppingsperiode ad2

Download het aanbod van Ecokerk

De scheppingsperiode loopt van
1 september (wereldgebedsdag) tot
4 oktober (Feestdag St. Franciscus)

Meer...

laudatosiboom ad

Plant een Laudato Si'-boom

ter gelegenheid van 5 jaar Laudato Si'. Download de handleiding en registreer je boom online

Meer...

 

checklist ad

Vernieuwde checklist

Download onze vernieuwde checklist en maak je werking Laudato Si'-proof. 

Meer...

 

Op 24 mei 2015 stelde paus Franciscus zijn encycliek Laudato Si' voor. De weerklank was ongezien, de invloed op ondermeer het klimaatdebat en het Akkoord van Parijs onbetwistbaar. De actualiteit inzake de thema's van gerechtigheid, vrede en ecologie bewijzen dat de betekenis en het belang van dit kerkelijk document nog groeit.

 

Inspirerende programmaverklaring

Bij de lancering noemde Ecokerk Laudato Si' "een bevestiging van ons werk en een inspirerende programmaverklaring voor de jaren die komen". Vandaag is de encycliek het belangrijkste document voor onze werking.

De inhoud van de encycliek wordt nog steeds druk besproken op talrijke bijeenkomsten, en nodigt uit tot actie en het herijken van onze kijk en onze levensstijl.

 

Divers aanbod

Ecokerk ontwikkelde de voorbije jaren een divers aanbod rond Laudato Si', zowel voor korte bezinningsmomenten als voor gespreksavonden of presentaties. Door een selectie uit ons aanbod hier samen te zetten, willen we iedereen helpen die op zoek is naar inspiratie om Lautato Si' in de eigen activiteiten ter sprake te brengen.

 

Laudato Si': recente berichten

 

Ter gelegenheid van de 5° verjaardag van de encycliek Laudato Si’ nodigen we lokale groepen en gemeenschappen (parochies, bewegingen, scholen, congregaties…) uit om een fruit- of vruchtboom te planten...

De encycliek Laudato Si' vierde in mei de vijfde verjaardag. Bij die gelegenheid lanceerde het Vaticaanse 'Dicasterie voor de bevordering van integrale menselijke ontwikkeling' een Jaar van Laudato Si...

In maart stuurde paus Franciscus via videoboodschap de uitnodiging de wereld in om een 'Laudato Si'-week' te vieren. In zijn boodschap herhaalt hij: “Wat voor wereld willen we nalaten aan hen die na o...

 

Laudato Si' inspiratie: recente posts

 

Gebed voor de scheppingsperiode   “De jongeren eisen van ons verandering."    

God wil het risico van morgen en overmorgen lopen   "De Schepper laat ons niet in de steek, hij komt nooit terug op zijn liefdesproject"  

Naastenliefde gaat ook over structurele verandering   "De liefde die vol is van kleine gebaren van wederzijdse liefde, betreft ook het burgerlijke en politieke leven en wordt zichtbaar in alle handelingen die een betere wereld trachten op te bouwen."    

Inheemse volkeren aan het woord   "Het verdwijnen van een cultuur kan even erg of zelfs erger zijn dan het uitsterven van een dier- of plantensoort."  

Er wordt hard aan ons getrokken, om ons te leiden naar consumptieland   "Geluk vereist dat we sommige behoeften, die ons hoofd op hol jagen, weten te beperken, om zo beschikbaar te blijven voor de veelvuldige mogelijkheden die het leven biedt."  

Bid mee met Ecokerk bij enkele gedachten uit de encycliek Laudato Si'.   "Nog nooit eerder in de geschiedenis heeft ons gemeenschappelijk lot ons zo duidelijk en nadrukkelijk opgeroepen om een nieuw begin te zoeken"  

Laat de techniek jouw identiteit en vrijheid niet stelen   "Het gaat om de overheersing in de meest extreme zin van het woord."  

Alles is met elkaar verbonden   "de authentieke zorg voor ons eigen leven en voor de relaties met de natuur is niet los te maken van de broederlijkheid, de gerechtigheid en de trouw tegenover de anderen."  

Kunnen we onze eigen gedaanteverandering beleven?   "De natuur is vol woorden van liefde, maar hoe zullen wij ze kunnen horen te midden van constant lawaai, voortdurende en hebberige verstrooiing of de cultus van de schijn?"  

 

 

 


BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi Afbeelding6 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px