In 2015 schreef paus Franciscus Laudato Si’. Deze encycliek over de milieucrisis werd gericht aan iedereen ter wereld.

Op 4 oktober 2022, werd de film 'The Letter' gelanceerd. De titel verwijst uiteraard naar de encycliek. In deze film komen vier stemmen aan bod. Ze vertegenwoordigen groepen die aan de wereldwijde vergadertafels doorgaans niet gehoord worden. Ze werden uitgenodigd voor een unieke dialoog met de paus.

Afkomstig uit Senegal, de Amazone, India en Hawaï, brengen ze perspectief en oplossingen van de armen, de inheemse bevolking, de jongeren en de biodiverse natuur, in een gesprek met paus Franciscus zelf. De documentaire volgt hun reis naar Rome en de buitengewone ervaringen die daar plaatsvonden, en zit boordevol krachtige persoonlijke verhalen naast de laatste informatie over de planetaire crisis en de tol die het eist van de natuur en de mensen.

  • Bekijk hieronder de film. Onderaan het scherm kan je kiezen voor de ondertiteling in diverse talen. Klik eerst op 'ondertiteling' en nadien op het tandwieltje voor de taalkeuze. Klik op automatische vertaling, en kies Nederlands uit de talenlijst.

  • Voor vertoning met publiek, in een zaal op groot scherm, via een online event, of allebei tegelijkertijd, is een versie met Nederlandse ondertiteling beschikbaar.
    Hiervoor moet je de vertoning vooraf registreren op https://www.theletterfilm.org/screenings/. Je ontvangt dan een licentie, technische instructies en een bestand waarmee de vertoning kan gebeuren.

  • De Laudato Si' Movement maakte voor de nabespreking en verwerking van The Letter in groep en in de klas een aantal werkmodellen. De collega's van Laudato Si' Alliantie Nederland maakten hiervan een Nederlandse vertaling.
    De modellen voor het onderwijs zijn een internationaal aanbod, en sluiten dus niet noodzakelijk aan bij de eindtermen of leerplannen die bij ons in Vlaanderen geldig zijn.
    Leerkrachten zijn best geplaatst zijn om te beoordelen welke modellen bruikbaar zijn voor hun leerlingen en leerdoelen.

 

 

Ga naar de website van The Letter


BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px