Laudato Si’: Hoop voor de toekomst

In 2025 is het tien jaar geleden dat paus Franciscus de encycliek Laudato Si' schreef. De paus zet in deze encycliek een gedurfde visie uiteen voor ons gemeenschappelijk huis.
In 2025 is het tien jaar geleden dat paus Franciscus de encycliek Laudato Si' schreef. De paus zet in deze encycliek een gedurfde visie uiteen voor ons gemeenschappelijk huis.
Op 30 augustus, net voor de start van de Scheppingstijd, kondigde paus Franciscus aan dat hij op 4 oktober, feest van Sint Franciscus, en bij het begin van de Synode, een 'apostolische exhortatie' zou publiceren als actualisering van de encycliek Laudato Si'.
De exhortatie legt de focus op de klimaatcrisis, en draagt de titel 'Laudate Deum'. Dat is Latijn voor ‘Prijs God’. Dit sluit aan bij de betekenis van de (oud-)Italiaanse titel Laudato Si‘ wat ‘Geprezen zijt Gij’ betekent.
Veel parochies en maatschappelijke organisaties hebben de afgelopen jaren inspiratie gevonden in de encycliek Laudato Si’.
Maar hoe krijgt het nu precies vorm in al die gemeenschappen in Europa? Daar doet de Europese Laudato Si’ Alliantie (ELSiA) een onderzoek naar. Zij willen in beeld brengen wat er in Europa allemaal gebeurt naar aanleiding van Laudato Si’. Dit doen zij, omdat ze weten dat ieders acties inspirerend zijn.
In 2015 schreef paus Franciscus Laudato Si’. Deze encycliek over de milieucrisis werd gericht aan iedereen ter wereld.
Op 4 oktober 2022, werd de film 'The Letter' gelanceerd. De titel verwijst uiteraard naar de encycliek. In deze film komen vier stemmen aan bod. Ze vertegenwoordigen groepen die aan de wereldwijde vergadertafels doorgaans niet gehoord worden. Ze werden uitgenodigd voor een unieke dialoog met de paus.
De Laudato Si' Week 2022, van 22 tot 29 mei, markeert de zevende verjaardag van de historische encycliek van paus Franciscus over de zorg voor het gemeenschappelijk huis.
Dit wereldwijde initiatief verenigt katholieken en medestanders om te luisteren en samen te reageren op de roep van de schepping. We vieren de vooruitgang die we hebben geboekt bij het tot leven brengen van Laudato Si' en intensiveren de inspanningen via het Laudato Si'-actieplatform.
De kardinaal gaat in zijn vastenbrief uitgebreid in op de grote uitdagingen van onze tijd, en op de nood aan integrale ecologie, het centraal begrip in de encycliek Laudato Si'.
"Het kan niet alleen gaan om mijn individuele vrijheid. Er is maar redding voor mij als ik bereid ben ook de ander te redden. Het Evangelie is geen wereldvreemde boodschap: alleen fraterniteit en solidariteit kunnen de wereld redden.
Dat geldt ook voor die andere uitdaging die zo’n verstrekkende gevolgen heeft voor de toekomst van de planeet: het klimaat en de opwarming van de aarde. Ook deze crisis roept ons op tot bekering en verandering. Ze helpt ons beter te begrijpen hoezeer het geloof in God bepalend is voor de levenskeuzes die we maken, niet alleen voor onszelf maar voor de toekomst van alle leven op deze aarde."
Van 19 tot 20 november ging op uitnodiging van paus Franciscus "The economy of Francesco" door als online event. Het maakt deel uit van het programma naar aanleiding van 5 jaar Laudato Si'.
Aanvankelijk was het de bedoeling om deze conferentie met jonge economen en ondernemers in het voorjaar te organiseren in Assisi. Door de coronacrisis werd het noodgedwongen uitgesteld. Assisi bleef wel de gaststad van waaruit het geheel werd georganiseerd.
TED is een platform waarop interessante sprekers aan bod komen, vaak met nieuwe of spraakmakende ideeën.
Countdown is een initiatief van TED. Hoe gaan we om met de urgentie van de klimaatcrisis? Op dit online event presenteren tal van sprekers hun ideeën en oplossingen.
Paus Franciscus is één van hen.
Tijdens de maand van de schepping brengt "Inspire Brussels", een initiatief van Vicariaat Brussel, wekelijks een videoreportage over Laudato Si'.
Telkens interviewen ze een gast die zich engageert om het appel van Laudato Si' ernstig te nemen. Hij of zij neemt integrale ecologie als basis voor zijn of haar handelen, vieren en spreken.
Als lezer op Kerknet krijg je ook telkens een aantal citaten uit Laudato Si' cadeau.
Bisschop Lode Van Hecke plantte vandaag een jonge hoogstam kerselaar op het mariale domein in Oostakker-Lourdes. Deze boomplanting kadert in de viering van de vijfde verjaardag van de encycliek Laudato Si’ van paus Franciscus en het lopende jubeljaar voor de Aarde. Met de boomplanting geeft de bisschop van Gent symbolisch uiting aan het engagement van zijn collega’s-bisschoppen in België om ‘integrale ecologie’ -het centrale begrip uit de encycliek- als basis te nemen van hun handelen, vieren en spreken.
Ter gelegenheid van de 5° verjaardag van de encycliek Laudato Si’ nodigen we lokale groepen en gemeenschappen (parochies, bewegingen, scholen,
congregaties…) uit om een fruit- of vruchtboom te planten op een publiek toegankelijke plaats.
Geef zo symbolisch uitdrukking aan je engagement om het appel van Laudato Si’ ernstig te nemen, en om integrale ecologie als basis te nemen van je handelen, vieren en spreken.
Ideaal gebeurt dat tijdens de Scheppingsperiode, van 1 september tot 4 oktober 2020. Maar het kan zeker ook in de loop van het hele Laudato Si'-jaar, het Jubeljaar voor de Aarde.
De encycliek Laudato Si' vierde in mei de vijfde verjaardag. Bij die gelegenheid lanceerde het Vaticaanse 'Dicasterie voor de bevordering van integrale menselijke ontwikkeling' een Jaar van Laudato Si’.
Tegelijk kondigde het de start aan van een nieuw Actieplatform dat alle gemeenschappen en instellingen aanmoedigt om op 7 jaar tijd volledig duurzaam te worden in de geest van de Integrale Ecologie.
Die periode is sterk symbolisch geladen. Het verwijst naar het Bijbelse sabbatjaar, waar elke 7 jaar de aarde rust werd gegund. Het houdt de belofte in van bevrijding voor de planeet en voor al wat erop leeft.
Het is een krachtige uitnodiging aan de wereld om in beweging te komen. De campagne van Ecokerk sluit daar naadloos bij aan.
In maart stuurde paus Franciscus via videoboodschap de uitnodiging de wereld in om een 'Laudato Si'-week' te vieren. In zijn boodschap herhaalt hij: “Wat voor wereld willen we nalaten aan hen die na ons komen, aan kinderen die opgroeien?”
Hij hernieuwt de oproep om de schreeuw van de aarde en de schreeuw van de armen niet langer te laten doorgaan: “Laten we zorg dragen voor Gods schepping, het geschenk dat we kregen"
De Laudato Si'-week loopt van 16 mei tot 24 mei, de vijfde verjaardag van de encycliek. Op 24 mei is er een wereldwijde dag van gebed.