Stap mee voor een duurzame toekomst!

 
We nodigen iedereen uit om met het openbaar vervoer op te trekken naar Brussel (Noordstation) en daar vanaf 13u mee te betogen voor het klimaat en alles wat ademt en leeft.

Voorafgaand aan de Klimaatmars is er om 12u30 een gebedsmoment in de Sint-Rochuskerk (Antwerpsesteenweg 60, 1000 Brussel). Van harte welkom!

 

Waarom meestappen?

Untitled klimaatmars1We stappen voor onze toekomst. Een toekomst waarin biodiversiteit groeit, waarin menswaardigheid centraal staat en internationale solidariteit ons handelen drijft.

We stappen om onze fundamentele rechten te laten gelden. Het recht op leven en op een gezond milieu. Recht op gezond voedsel waarvan de productie de planeet en de mensenrechten niet onderuit haalt. Wij hebben allen recht op betaalbare en duurzame energie.

We stappen omdat niemand mag achterblijven. Klimaatrechtvaardigheid is voor iedereen, ongeacht economische situatie, gender, achtergrond, beperking of etniciteit.

De klimaatcrisis is hier en nu, in grote delen van de wereld zien we de rampzalige gevolgen. Ook in België zien we de effecten: hittegolven, langdurige droogtes en dramatische overstromingen zoals die van afgelopen zomer.

Het is te vroeg om te zeggen dat het te laat is. Het is nog steeds mogelijk de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C.

 

Elke tiende van een graad telt.

Gezondere lucht, meer gelijkheid, betere jobs, meer biodiversiteit, minder droogte… Elke tiende van een graad minder betekent een beter leven: voor ons, voor onze kinderen en alle volgende generaties.

We doen allemaal inspanningen. Maar alleen geraken we er niet. We hebben meer dan ooit nood aan ambitieuze politieke visie en daadkracht. Nood aan een sociaal én rechtvaardig beleid dat ons en onze leefwereld beschermt. En dat moet niet straks, maar nu!

 

Praktisch:

Samen met de Sint-Michielsbeweging en Tau sluiten we aan bij de groep van Broederlijk Delen. Deze verzamelt op het plein voor het Noordstation. Hun vlaggen en spandoeken wijzen de weg.

Voorafgaand aan de Klimaatmars is er om 12u30 een gebedsmoment in de Sint-Rochuskerk (Antwerpsesteenweg 60, 1000 Brussel). Deze wordt voorbereid samen met de collega's van Vicariaat Brussel. Ook daar ben je van harte voor uitgenodigd!

Tau-Franciscaanse spiritualiteit vandaag organiseert voorafgaand aan de Klimaatmars een wandeling in het Zoniënwoud. Meer info vind je op hun website.

 

Oproep bisschoppen

De bisschoppen van België roepen op tot klimaatactie. Ze vragen in een brief om de zorg voor ons gemeenschappelijke huis op te nemen in engagement en in het gebed.

Ook zullen enkele bisschoppen mee opstappen in de klimaatmars, waaronder de Brugse bisschop Lode Aerts. Op de website van Ecokerk bisdom Brugge postte hij onderstaande warme oproep om deel te nemen.

 

 

Meer info

Alle info over de klimaatmars en de standpunten van de Klimaatcoalitie vind je op klimaatmars.be

 

klimaatmars 2023 eisen 

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px