Onderstaande groepen en gemeenschappen beslisten al om een fruit- of vruchtboom te planten als symbolische uitdrukking van hun engagement om het appel van Laudato Si’ ernstig te nemen, en om integrale ecologie als basis te nemen van hun handelen, vieren en spreken.
Wechelderzande, gemeente Lille - foto: cc Wikimedia commons
Momenteel staat er een Laudato Si'-boom in 4 parochies van onze Pastorale Eenheid Zacheus, met name in Wechelderzande (gemeente Lille), Kasterlee, Lichtaart en Tielen (gemeente Kasterlee).
De start was een gezinsviering in de geloofsgemeenschap Sint Lucia in Begijnendijk die zich liet inspireren door het pauselijk Laudato Si’.
We wilden het hebben over ‘zorg voor de Schepping’ en namen de boodschap uit Laudato Si’, paus Franciscus’ encycliek uit 2015, als leidraad voor onze gezinsvieringen omdat we zorgen voor ons klimaat, voor de aarde, voor de dieren, voor de bloemen, voor de natuur, … alsook voor onszelf en voor de andere mensen. Omdat het onze taak als christen is om zorg te dragen voor Gods Schepping.
Binnen ons parochieverband Zuidoost Twente (parochie Maria Vlucht - Losser, Lonneker, Overdinkel, Glanerbrug ; Jacobusparochie Enschede en Franciscusparochie - Haaksbergen, Buurse, Boekelo) zijn de voorbije jaren meerdere Laudato Si'-bomen geplant. Zie hiervoor het lijstje onderaan dit artikel.
In Lonneker hebben we op zondag 27 oktober de 7e Laudato Si' boom in ons Parochieverband geplant. Voorafgegaan door een gebedsviering waarin we stilstonden bij de Tuin van Eden en als gelovigen samen de zegen over de boom afsmeekten. Met deze jaarlijkse actie werd de Scheppingsperiode 2024 definitief en feestelijk afgesloten.
Het koor 'New Generation' in Montfoort vierde in 2022 haar 30-jarig bestaan. We zingen in de geloofsgemeenschap Geboorte Johannes de Doper Montfoort, deel van Parochie Heilige Drie Eenheid.
We hebben zaterdag 28 september 2024, tijdens de "periode van de schepping", een Laudato Si’ boom geplant in de tuin aan de Hollandse IJssel, behorende bij het kerkgebouw van onze geloofsgemeenschap. Een boom is een teken van hoop! Dus dat wilden we vieren.
De Lutte is een klein gezellig kerkdorpje in de gemeente Losser, gelegen in de prachtige natuur van Twente. Kinderkerk is de naam van de kleutervieringen in de geloofsgemeenschap Plechelmuskerk De Lutte die deel uit maakt van de Parochie Lumen Christi. Dit is een parochieverband van 7 kerken in Noord-Oost Twente in Overijssel.
De Kinderkerk vindt milieu en de schepping ook belangrijk en ondersteunt het initiatief 'plant een Laudato Si'-boom'.
De campagne roept op tot het beschermen en herstellen van de rijke biodiversitei van deze wereld die helaas sterk bedreigd is.t. Zo sluit ze aan bij 'integrale ecologie', het centrale begrip uit de encycliek Laudato Si' van Paus Franciscus.
Vernieuwde kapel te Stalhille werd mooie ontmoetingsplek en is de thuis van de Laudato Si'-bomen van de parochie
Op woensdag 8 mei 2024 (vooravond van Hemelvaartdag), werd naast het Maria-gebed, de kapel Onbevlekt Hart van Maria langs de Cathilleweg te Stalhille plechtig heringewijd door pastoor Bart Demuynck en dit na 72 jaar volgend op een recente opsmuk van gebouw en omgeving. Twee jonge lindes zijn onze Laudato Si'-bomen.
Donderdagochtend 25 januari 2024, niet toevallig op de Joodse boomplantdag Toe Bisjwat, hebben de Witte Zusters, samen met de Medische Missiezusters en de Paters Assumptionisten, een Laudato Si-boom geplant in Boxtel. De religieuzen zijn, samen met andere bewoners, woonachtig in het Wereldhuis en in de aangrenzende seniorenflat Molenhof.
Gelukkig was het droog weer en had het niet gevroren, dus het plantgat voor de boom was zo gegraven.
In de pauselijke brief Laudato Si' werd opgeroepen om eerbied te hebben voor Gods schepping. Hiermee lichte Paus Fransiscus zijn visie toe over de klimaatproblematiek.
Naar aanleiding hiervan werd in de geloofskern Sint-Lutgart beslist om een boom te planten die een symbool en aandenken zou zijn voor de zorg voor onze planeet.
Binnen ons parochieverband Zuidoost Twente (parochie Maria Vlucht - Losser, Lonneker, Overdinkel, Glanerbrug ; Jacobusparochie Enschede en Franciscusparochie - Haaksbergen, Buurse, Boekelo) zijn de voorbije jaren meerdere Laudato Si'-bomen geplant. Zie hiervoor het lijstje onderaan dit artikel.
Dit jaar plantten we een Laudato Si'- boom in het allermooiste park van de wereld, het Abraham Ledeboerpark te Enschede, in de vruchtenboomgaard naast het Koetshuis waarin de Bijenvereniging is gehuisvest
Wat maakte de startviering van het nieuwe school- en werkjaar op zondag 24 september zo spetterend? Was het omdat we met velen waren, met mensen van werkelijk álle leeftijden? Was het omdat we zo aanstekelijk samen gebeden en gezongen hebben? Was het omdat de hemel ons die dag een heerlijke nazomerweertje cadeau heeft gedaan? Wie zal het zeggen? Maar dát het een feest was, daarover was iedereen het (ont)roerend eens! Een feest met veel noten op haar zang!
Gebed voor schepping met Laudato Si-boom in H.Hartkerk Boom
De Attent werkgroep Ecokerk werkt jaarlijks samen met een pastorale eenheid om op 1 september -Wereldgebedsdag- biddend en bezinnend samen te komen. Dit jaar vond de viering plaats in Boom. In de H. Hartkerk, de zondagskerk van de pastorale eenheid Rupelkerk Sint-Franciscus, kwamen op vrijdagavond zo’n 50 mensen samen.
Kardinaal De Kesel plant Laudato Si'-boom bij aftrap campagne Ecokerk
Op 22 mei 2023, de Internationale dag van de Biodiversiteit, en de start van de Laudato Si'-week, hebben kardinaal Jozef De Kesel, eerste gedeputeerde Luk Lemmens van de Provincie Antwerpen en schepen Patrick Princen van de stad Mechelen samen met Ecokerk een jonge appelaar geplant in de historische boomgaard in de tuin van het aartsbisschoppelijke paleis in Mechelen.
Met het planten van deze Laudato Si'- boom werd meteen ook het startschot gegeven van de campagne ‘Genees de aarde en alles wat ademt en leeft’.
Vanuit de lessen godsdienst (terrein Natuur, Inspiratiebronnen) zijn we aan de slag gegaan met de encycliek en hebben de rol en belang van Paus Franciscus en Franciscus van Assisi besproken voor onze leerlingen en in breder perspectief de maatschappij.
De aandacht voor de scheppingsperiode, het was een mooie gedachte om met onze werkgroep Liturgie aan de slag te gaan en ook letterlijk de handen uit de mouwen te steken.
Met een inhoudelijk sterke bezinningsviering in het kader van de ‘gebedsdag voor de Zorg voor de schepping’ van 1 september 2022, en met het planten van een ‘Laudato si’-boom, hebben een veertigtal enthousiast meebiddende en zingende eco-geïnspireerde deelnemers de Scheppingstijd mee opgestart.
In Herenthout stond de viering op 1 mei 2022 in het teken van de “zorg voor ons gemeenschappelijk huis”, zoals paus Franciscus het in zijn encycliek ‘Laudato si’ verwoordt.
Daarom brachten onze Chirojongens en Chiromeisjes bij het begin van deze viering een jonge fruitboom aan. Met deze boom -een jonge perelaar- willen we ‘in taal en teken’ zeggen, dat we het appél van ‘Laudato si’ ernstig nemen.
In het Gentse Moederklooster van de congregatie van de Zusters van Liefde van Jezus en Maria zijn vier zusters uit het buitenland aangekomen om er de internationale gemeenschap Terhaegen te vormen.
Na de viering van zondag 19 december 2021 hebben we naast de Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Onvangen kerk, een kerspruimboom geplant. De vruchtjes zijn vers van de boom geplukt een ware lekkernij.
Op 18/11/2021 hebben de leerlingen van de leerlingenraad van het Sint-Franciscuscollege in Heusden-Zolder aan de ingang van het college drie Laudato Si'-bomen geplant. Dat gebeurde in samenwerking met TAU (Franciscaans Leven).
In het kader van 5 jaar Laudato Si´, riep Ecokerk vorig jaar de parochies op om symbolisch uitdrukking te geven aan hun engagement om het appel van Laudato Si’ ernstig te nemen door een fruitboom te planten.
Ook in onze Gabriëlparochie viel de oproep niet in dovenmansoren. Wij wilden graag in de omgeving van onze 5 kerken in Wetteren, Massemen, Laarne, Kalken en op Ten Ede een fruitboom planten.
Op 4 oktober vierden we de feestdag van Franciscus van Assisi, ook bekend als Werelddierendag. Deze broeder was gekend voor zijn liefde voor de schepping.
Onze huidige paus Franciscus nam deze liefde over in zijn werk, en Ecokerk roept op om een boom te planten als symbolische uitdrukking om het engagement voor de natuur ernstig te nemen.
Op 4 oktober 2021, feest van de Heilige Franciscus en slot van de Scheppingsperiode, plantte de regioploeg van Pastorale Regio Halle, een appelaar als Laudato Si'-boom in de bescheiden maar biodiverse kerktuin aan het regiohuis in Groot-Bijgaarden.
De Europese Commissies Rechtvaardigheid en Vrede organiseerden hun jaarlijks congres van vrijdag 1 tot maandag 4 oktober 2021 in Brussel en Leuven. Dit jaar stond het thema ‘naar een integrale ecologie – hoe omgaan met de sociale en ecologische crisis?’ hoog op de agenda.
Ter gelegenheid van dit Europees congres werd na de mooie zondagsviering in kerk van de Leuvense Universitaire Parochie ook een Laudato Si'-boom geplant.
Vorig jaar vond een winterlinde een stek voor de kerk van de Sint-Pancratiusparochie in Ranst. Daarmee werd werk gemaakt van de oproep van Ecokerk om als engagement voor het werken aan ecologische bekering - waartoe Paus Franciscus oproept in zijn encycliek Laudato Si (2015) - symbolisch een boom te planten.
Op zaterdag 4 september 2021 zetten wij in onze parochie het werkjaar in met een “scheppingsviering”. Centraal in deze viering stond een gebed voor de zorg voor de schepping, zoals paus Franciscus in zijn encycliek Laudato si’ vroeg.
Op 1 september 2021, de wereldgebesdag voor de zorg voor de Schepping, kwamen we samen onder het dak van enkele grote bomen, in de tuin van de paters Scheutisten in Schilde. Ruim 50 mensen, waaronder enkele jongeren die het wel zagen zitten om bij die gelegenheid enkele bomen te planten.
Op donderdag 11 maart 2021, plantten we als team jongerenpastoraal een Laudato Si'-boom in de tuin van het pastoraal centrum in Mechelen.
Oorspronkelijk was de actie bedoeld om plaats te vinden tijdens de scheppingsperiode of in het najaar van 2020, al was dit vanwege de verstrengende coronamaatregelen tijdelijk niet haalbaar.
Een boom planten is een symbolische uitdrukking van de wens respectvol en zorgzaam te willen omgaan met zijn leefomgeving, dus met zijn medemensen en de aarde.
Onze pastorale eenheid situeert zich in de Kortrijkse binnenstad en bestaat uit vijf geloofsgemeenschappen: Onze-Lieve-Vrouw, Pius X, Sint-Elooi, Sint-Maarten, en de Sint-Michiels jongerenbeweging, gehuisvest in een voormalig Jezuïetenklooster.
We willen in de vijf gemeenschappen van onze Pastorale Eenheid en met de plaatselijke pastorale ploeg, versterkt met mensen van buiten de eigen kerkkring, telkens een haalbaar project uitwerken rond duurzaamheid.
Als klein plaatselijk groepje aanleunend bij Tau - Franciscaanse spiritualiteit vandaag gaven ook wij gehoor aan de oproep om een Laudato Si'-boom te planten.
Vijf jaar na de publicatie inspireert de encycliek Laudato Si tot het uitroepen van een wereldwijd ‘Jaar van Laudato Si’ om de oproep kracht bij te zetten voor een échte ommekeer naar een duurzame wereld.
Op zondag 18 oktober ’20 om 11.30 uur werd er, als afsluiter van de installatie- en aanstellingsviering in de nieuwe, eengemaakte Pastorale Zone Franciscus, door de misdienaars -onze jeugd & onze toekomst- een hoogstam pruimenboom geplant aan de eeuwenoude pastorie van Glabbeek.
We zagen de actie in het parochieblad staan van onze gemeente. We vonden dit gelijk een mooi initiatief. We hadden dan even met de gemeente contact opgenomen om te vragen of wij een vruchtenboom mochten planten bij ons lokaal. Dit was in orde.
We hebben gekozen voor een appelboom. Dit omdat we later graag deze appeltjes zelf willen gebruiken als gezond tussendoortje voor onze leden of om mee te koken/bakken.
Op de site Kalvermarkt, Nieuwpoort, Houtbriel in Gent staat sinds 10 december 2020, een vernieuwde kloostertuin ter beschikking van de zusters augustinessen, de bewoners van het woonzorgcentrum Avondvrede en de gebruikers van de appartementen.
Met het planten van een Laudato si'-boom, samen met bisschop Lode Van Hecke en rector Ludo Collin, werd de realisatie van een vernieuwde kloostertuin afgerond.
De Werkgroep Diaconie en Solidariteit van de Pastorale Eenheid HH. Jacobus en Antonius zal in Kapellen, in akkoord met de gemeente een notenboom planten op een open ruimte vlak naast de St.-Jacobuskerk. De steunpaal is al geplaatst, de open ruimte wordt een bloemenweide.
Ook in Brasschaat is het overleg met de gemeente bezig, en is alvast een plaats voorgesteld waar een linde zou worden geplant.
De Werkgroep Kerk in de Samenleving (KidS) organiseerde op 27 oktober om 12:00 in de tuin van het Huis van het Protestantisme in Brussel een boomplanting, dit in het kader van de voorbije Scheppingsperiode 2020. Het was voorzien dat onze appelaar zou geplant worden door Synodevoorzitter ds. Steven Fuite, samen met vertegenwoordigers van de Synodale Raad (hoogste bestuursorgaan van de VPKB) en anderen. Vanwege de strengere coronaregels, waardoor iedereen thuis werkt en er geen samenkomsten gehouden worden, kon dit niet op die manier doorgaan, en gebeurde het door enkele leden van de werkgroep.
Zondagmorgen 4 oktober hebben kinderen uit het bisdom Brugge samen met bisschop Lode een boom geplant aan het voorplein van het bisschopshuis. De boomplanting gebeurde in het kader van de vijfde verjaardag van de pauselijke encycliek Laudato Si’ die de nadruk legt op het belang van ecologie.
Op 1 oktober ging Ecokerk Ninove officieel van start. Omdat de klimaatproblematiek drastisch is, willen ook wij als kerkgemeenschap nadenken over een ecologische levensstijl die voor iedereen haalbaar is en die bijdraagt tot ons aller geluk. We laten ons inspireren door Bijbelse bronnen en de encycliek Laudato Si’ van paus Franciscus.
Bisschop Lode deed het ons voor: plant een Laudoto Si’ boom om symbolisch uitdrukking te geven aan ons engagement als geloofsgemeenschap tot mee zorg dragen voor onze schepping.
De brief die Paus Franciscus 5 jaar geleden schreef, draagt immers nog steeds vrucht.
Op 24 mei 2015 publiceerde paus Franciscus zijn encycliek Laudato Si’, die stelt dat ecologie, rechtvaardigheid en vrede één geheel vormen. ‘Integrale ecologie’ is de sleutel voor een wereld met toekomst.
Vijf jaar later inspireert Laudato Si tot het uitroepen van een wereldwijd ‘Jaar van Laudato Si’. We plantten daarom op zondag 4 oktober om 11:30 een fruitboom in de tuin van de pastorie van Sint-Marten in de Breendonkstraat 32 in Sint-Truiden.
Op 4 oktober om 11 uur plantten wij bij de St. Caeciliakerk naast het winkelcentrum Zocherstraat in Rotterdam een perenboom. Deze boom is symbool van samen zorgen voor de Aarde en elkaar.
Op zondag 4 oktober hadden we met onze Pastorale Eenheid onze startviering.
Na de eucharistie van 11u plantten we een perelaar Pyrus communis 'Jefkespeer' in de tuin aan de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Vreugde in de Britse-Soldaatlaan, 29 te Anderlecht.
Hoevenzavel viert de H. Franciscus met het project: Ecokerk - Laudato Si’
5 Jaar geleden schreef Paus Franciscus zijn encycliek ‘Laudato Si’. Ter gelegenheid van de 5de verjaardag van deze Ecologische encycliek heeft de parochie van Hoevenzavel St. Jozef 3 fruitbomen geplant bij de speeltuin naast de kerk.
In navolging van de oproep van paus Franciscus tot ecologische bekering werden er op 2 oktober in de tuin van het Johannes XXIII-seminarie in Leuven twee appelbomen geplant.
In Deerlijk hebben we een huis van de Kerkfabriek. We gebruiken het als secretariaat voor de Pastorale Eenheid, en we bewaren er onze materialen.
Aan de zijkant van het huis is een kleine tuin, tegenover de historische Kapel OLV ter Ruste. Zoals het hoort, is aan het ontstaan van de kapel een legende verbonden: bij het doormidden zagen van de boom die er stond, kwam een Mariabeeldje tevoorschijn, en dus werd op die plaats een kapel gebouwd...
In antwoord op de oproep van Paus Franciscus en in navolging van het voorbeeld van onze bisschop Lode plantte de congregatie van de Zusters Sint-Vincentius a Paulo van Deinze in aanwezigheid van alle personeelsleden een Moerbeiboom in de kloostertuin op donderdag 24 september.
Op maandag 21/9, Internationale Dag van de Vrede, organiseerde de Leuvense St-Michielskerk in samenwerking met Pax Christi een feestelijke vredeswake, weliswaar met een coronaproof aantal deelnemers.
De St-Michielskerk toont hiermee haar engagement als vredeskerk, opgestart in 1998.
Op 12 september hielden we een Laudato Si-middag voor de Clara & Franciscusparochie. Deze bestrijkt heel Amsterdam-Oost en Amsterdam Zuidoost. Het was een mooi, sfeervol, en inhoudelijk rijk evenement.
Elke eerste zaterdag van de maand organiseert House of Compassion (Begijnhofkerk Brussel) een activiteit, gericht op een maatschappelijk thema. Op onze eerste editie op 5 september, bij de start van de scheppingsperiode, stond het klimaat centraal. We hoorden sprekers van Ecokerk, Cente Avec en Protestantse kerk Brussel, en getuigenissen over ecologisch handelen in Atelier Groot Eiland en Habitat & Humanisme.
Toen me de vraag werd gesteld of ik het paneeltje zou willen maken voor de Laudato Si-boom die door onze Bisschop Lode zou geplant worden te Oostakker-Lourdes, was ik meteen akkoord. We vonden voldoende recuperatiemateriaal om aan de slag te gaan. Bovendien was dit de aanzet om zelf ook over te gaan tot het planten van een Laudato Si boom op het kerkplein van de Oude Bareel. De parochieploeg was meteen enthousiast.
We hebben onze boomplanting in de parochie gekoppeld aan de vormselcatechese.
Tijdens het eerste weekend van september plantten wij in onze kerk een pluimappelkruisboom (unieke soort!), tijdens de viering van de kruisoplegging van de 31 kandidaat-vormelingen.
Die boom blijft hier de hele scheppingsperiode staan.
Pastorale eenheid St.-Franciscus, Ecokerk bisdom Antwerpen en Inspirelli IJD Antwerpen plantten na de gebedsdienst op de wereldgebedsdag van 1 september 2020 in de aan de San Damianokapel in het Mariapark van Meersel-Dreef van de Minderbroeders-kapucijnen 2 appelbomen bij de ingang van het Franciscaans labyrint.
Gentse bisschop Lode Van Hecke plant in naam van de Belgische bisschoppen de eerste Laudato Si’-boom
Bisschop Lode Van Hecke plantte vandaag een jonge hoogstam kerselaar op het mariale domein in Oostakker-Lourdes. Deze boomplanting kadert in de viering van de vijfde verjaardag van de encycliek Laudato Si’ van paus Franciscus en het lopende jubeljaar voor de Aarde. Met de boomplanting geeft de bisschop van Gent symbolisch uiting aan het engagement van zijn collega’s-bisschoppen in België om ‘integrale ecologie’ -het centrale begrip uit de encycliek- als basis te nemen van hun handelen, vieren en spreken.