Toegegeven, de naam 'KiJo Solidariteit' blinkt niet uit in originaliteit. Het voordeel hiervan is de duidelijkheid: de naam dekt de lading van de werkgroep.

KiJo Solidariteit is een werkgroep die op zoek gaat naar de verbinding tussen het werk van de solidariteitsorganisaties enerzijds, en de wereld van kinderen en jongeren anderzijds. Om deze belangrijke uitdaging aan te gaan, werken we samen met het VSKO en met verschillende jeugdbewegingen, waaronder de KAJ en Chirojeugd Vlaanderen. 


Naar een pedagogie van hoop en vertrouwen

We beleven moeilijke tijden. De covid-19 pandemie ontziet niets of niemand en verscherpt problemen in het samenleven hier bij ons en wereldwijd. Het samenvallen van verschillende verschuivingen en crisissen stelt hoge eisen aan mensen, zowel mentaal als fysiek. We denken daarbij niet alleen aan de pandemie, maar ook aan de klimaatcrisis, de sociale crisis, de economische crisis, de toenemende armoedekloof,…

Waar vinden mensen weerbaarheid voor de uitdagingen die komende decennia op ons afkomen? Hoe veerkracht vergroten? Hoe omgaan met de impact van crisistijden, zonder solidariteit los te laten? Het zijn vragen die opborrelden in de 'Werkgroep Kinderen & Jongeren Solidariteit' van het Netwerk Rechtvaardigheid & Vrede.

page3-toptienpriosHet idee van duurzame ontwikkeling is vandaag goed ingeburgerd in de publieke opinie. De bewustwording dat we zorg moeten dragen voor de wereld om ons heen – dichtbij én veraf – is concreet geworden op talrijke domeinen van de samenleving. Maar duurzame ontwikkeling staat niet op zich, want het is ook verbonden met solidariteit en strijd tegen sociale onrechtvaardigheid. Hoe brengen we dit thema – inclusief alle nuance en diepgang – over aan kinderen en jongeren die we ontmoeten op school, in de jeugdbeweging of in de werking van één van de lidorganisaties? Hoe maken we jongeren anno 2013 warm voor de betekenis en het belang van duurzame ontwikkeling?

Afbeelding1Hoe motiveer je jongeren om een (vrijwillig) engagement op te nemen? Om een bijdrage te leveren aan een solidariteitsactie? Om zich in te zetten voor een thema dat op het eerste zicht misschien niets met hun eigen leven te maken heeft? Dat zijn de centrale vragen voor onze studievoormiddag. We introduceren het concept ‘autonomie-bevorderende motivatie’, en we gaan na wat dit betekent in verschillende contexten: enerzijds de schoolcontext, waar jongeren verplicht aanwezig zijn; en anderzijds  de context van jeugdbewegingen of solidariteitsorganisaties, waar jongeren zich vrijwillig inzetten.

Download hier de presentatie van de dag (13 Mb).

 

 

Subcategorieën

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px