Waarom herverdelen? Moeten we rijkdom bestrijden? Wat zijn kenmerken van solidariteit? Welke vormen van geven herkennen we? Het zijn vragen die opborrelden in de 'Werkgroep Kinderen & Jongeren Solidariteit' van het Netwerk Rechtvaardigheid en Vrede.
Deze werkgroep is een samenwerkingsverband tussen enkele solidariteitsorganisaties van het Netwerk Rechtvaardigheid & Vrede (Broederlijk Delen, Welzijnszorg, Missio en Caritas International), het Katholiek Onderwijs Vlaanderen, Chiro en Studio Globo. Samen organiseerden ze op 19 april 2023 een interactieve voormiddag over ‘delen en herverdelen als pedagogie’. Professor Emeritus Antoon Vandevelde (KU Leuven) trad op als gastspreker.
De gevolgen van crisissen die zich op verschillende vlakken afspelen, laten niemand onberoerd. Er is niet enkel de sanitaire crisis (de covid-19 pandemie) die zich afspeelt, ook de klimaatcrisis, de sociale crisis, de economische crisis, de toenemende armoedekloof,… zetten zich door. De gevolgen laten zich hoe langer hoe duidelijker voelen. Aan elk van ons, jong en oud, veraf en dichtbij.
We beleven moeilijke tijden. De covid-19 pandemie ontziet niets of niemand en verscherpt problemen in het samenleven hier bij ons en wereldwijd. Het samenvallen van verschillende verschuivingen en crisissen stelt hoge eisen aan mensen, zowel mentaal als fysiek. We denken daarbij niet alleen aan de pandemie, maar ook aan de klimaatcrisis, de sociale crisis, de economische crisis, de toenemende armoedekloof,…
Waar vinden mensen weerbaarheid voor de uitdagingen die komende decennia op ons afkomen? Hoe veerkracht vergroten? Hoe omgaan met de impact van crisistijden, zonder solidariteit los te laten? Het zijn vragen die opborrelden in de 'Werkgroep Kinderen & Jongeren Solidariteit' van het Netwerk Rechtvaardigheid & Vrede.