28 december: herdenken van alle kinderslachtoffers

 

Drie dagen na Kerstmis, op 28 december, herdenken katholieken de kindermoord in Bethlehem (Matteüs 2, 16-18). Deze “feestdag” van de Onschuldige Kinderen, in de volksmond ook wel “onnozele kinderen” genoemd, is allesbehalve een feest. Het evangelie van Matteüs vertelt hoe Koning Herodes bewust zijn besluit liet uitvoeren om alle jongetjes onder de twee jaar af te slachten. 

De Waalse Commission Justice et Paix (zie link), met voorzitster Alda Greoli en Mgr. Delville, bisschop van Luik en referendaris, lanceert bij gelegenheid van 28 december een oproep aan alle christenen en alle mensen van goede wil. De herdenking van de kindermoord in Bethlehem, tweeduizend jaar geleden, roept op om ook vandaag stil te staan bij veel kinderen, die slachtoffer zijn van conflicten of geweld, ondervoeding, oorlog, seksueel misbruik, anonieme adoptie, verwaarlozing of mishandeling. 
 kinderen zee 600 400 (© CC Pixabay)

Wereldwijd en in eigen land

Naast de actuele brandende conflicthaarden in Palestina, Oekraïne, RD Congo, Syrië en Yemen, stipt de Waalse Justice et Paix ook aan dat volgens een rapport van de Verenigde Naties dagelijks 18.000 kinderen sterven aan honger en ondervoeding. Bovendien waarschuwt UNICEF voor de potentieel dodelijke gevolgen van de klimaatverandering op kinderen, zoals blootstelling aan extreme hitte.
Daarnaast blijft ook in eigen land de aandacht én aanpak nodig voor kindermisbruik en kinderslachtoffers, zowel in kerkelijke kringen als in andere maatschappelijke organisaties of verenigingen.

Tegelijk benadrukt de Waalse Commission Justice et Paix:

  • de erkenning van de unieke waarde van elke persoon
  • het belang van onderwijs en educatie in waarden als solidariteit, vrede en rechtvaardigheid
  • de nood aan (zelf)reflectie en bewustwording voor volwassenen over de impact van hun eigen handelen
  • de kracht van sensibiliserend werken en “vorming op maat” rond rechtvaardigheid en vrede


Zo getuigt de Waalse Justice et Paix hoe hoopvol en bemoedigend werken aan rechtvaardigheid en vrede is, ook met kinderen en jongeren. © logo Waalse Commission Justice et Paix

Voor de volledige oproep van de Waalse Commission Justice et Paix, link (en français).

 


BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px