Duo-voorzitters Justice and Peace Europe bezoeken Oekraïene 

In februari brachten Maria Hammershoy en aartsbisschop Antoine Herouard, die beiden het duo-voorzitterschap voor Justice and Peace Europe opnemen, een bezoek aan Lviv in Oekraïne. Stefan Lunte, de secretaris-generaal van Justice and Peace Europe vergezelde hen. Deze delegatie ging in op de uitnodiging van Yuriy Pidlisny, de voorzitter van de Commission for Family and Society van de Oekraïens-Griekse katholieke Kerk. Deze commissie is lid van het netwerk van een dertigtal Europese Commissies Rechtvaaridgheid en Vrede. Gedurende het tweedaags bezoek vonden verschillende ontmoetingen plaats:

  • Ontvangst door de Grieks-katholieke aartsbisschop Ihor Vozniak CSsR van Lviv, en zijn hulpbisschop Volodymyr Hrutsa CSsR
  • Ontmoeting met Father Bogdan Prach, de voormalige rector and vice-president van de senaat van de Oekraïense Katholieke Universiteit
  • Ontmoeting met de voorzitter van Caritas Oekraïne, Tetiana Stawnychy
  • Bezoeken aan verschillende milltaire begraafplaatsen
  • Getuigen van de vernielingen aan gebouwen door Russische raketten
  • Deelnemen aan gebed en viering voor de slachtoffers van de oorlog

 

Voor een vrij en democratisch Europavredesteken (© cc pixabay)

Aartsbisschop Hérouard getuigde: “Door dit bezoek begrijpen we beter hoe het Oekraïense volk niet enkel strijdt voor hun vrijheid. Ze vechten ook voor de idee van een vrij en democratisch Europa”.
Voorzitter Maria Hammershoy werd geraakt door de ellende van de oorlog: “In oorlogstijd blijft het beschermen van het leven en de waardigheid van de menselijke persoon enorm belangrijk. De oorlogswaanzin vergroot deze opdracht. Door de zorg voor de slachtoffers van oorlogsgeweld, het luisteren naar hun verhalen en het ondersteunen van basisbehoeften, toont de kerk in Oekraïne wie ze is”.

 

Verklaring voor solidariteit met het Oekraïense volk

De Europese Commissies Rechtvaardigheid en Vrede publiceerden een gezamenlijk standpunt over de oorlog in Oekraïne. Daarin vragen ze om meer solidariteit, én met vluchtelingen uit Oekraïne, én met het strijdende volk ter plaatse.
De invasie van Rusland in Oekraïne, de bombardementen en oorlogsmisdaden dwongen ongeveer zes miljoen mensen om Oekraïne te verlaten. Nog eens 3,6 miljoen mensen sloeg binnen het land zelf op de vlucht.
Bovendien waarschuwt Justice and Peace Europe voor de impact van desinformatie. Nepnieuws en valse propaganda zaaien verdeeldheid en kunnen de solidariteit doorbreken. Als Europa willen we verenigd blijven en de culturele, economische en persoonlijke relaties versterken, zowel onderling als met Oekraïne.
Het sociaal denken van de kerk en christelijke waarden zijn niet verenigbaar met etnocentrisch nationalisme of racisme. logo J&P Europe (© logo Justice and Peace)

Justice and Peace Europe dringt er bij de Europese Commissie op aan om alle diplomatische middelen in te zetten om de druk op Rusland te verhogen en deze oorlog te beëindigen.

Het persbericht van het bezoek aan Oekraïne, vind je hier.
Het volledige statement voor “solidariteit met het Oekraïense volk”, vind je hier.

 

image002

Justitia et Pax Europa

J&P Europa is de conferentie van een dertigtal Europese Commissies Rechtvaardigheid en Vrede.

Het permanent secretariaat van J&P Europa is gevestigd in Brussel, in het gebouw van de COMECE, de conferentie van Europese bisschoppen.

Het NRV is samen met de Commission Justice et Paix Wallonie vertegenwoordigd in dit Europese netwerk.

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px