'Het is belangrijk dat ook kerkfabrieken nadenken over de toekomst van hun patrimonium en daarrond een beleid ontwikkelen', klonk het op de ILVO-inspiratiedag rond publieke gronden. (© NRV-Ecokerk)

Of we met Ecokerk de visie van Kerk en paus op grondbezit en grondgebruik konden samenvatten. 'Hoe kijkt de katholieke traditie naar het landbouwvraagstuk?' Naar aanleiding van het jarenlange onderzoek naar publiek grondbezit in Vlaanderen en Brussel door dr. Hans Vandermaelen van het Instituut voor Landbouw, Visserij en Voedingsonderzoek (ILVO) - met als doel het cijfermatig in kaart brengen van al deze gronden - werden we met deze vraag gecontacteerd door journalist Ludwig De Vocht.

Ons antwoord - dat alle wegen zouden moeten leiden naar en zich een weg banen langs de principes van een integrale ecologie - maakte deel uit van een Tertio-artikel in een groter dossier 'Kerk en landbouw'. (Lees het meest recente artikel: 'Kerkfabrieken bezitten voor 648,875 miljoen euro landbouwgrond')  Sindsdien zat Ecokerk al enkele malen mee aan de gespreks- en lunchtafel samen met de onderzoekers en enkele diocesane verantwoordelijken, en mochten we op de ILVO-inspiratiedag “Publieke landbouwgrond in Vlaanderen en Brussel: cijfers en kansen” komen spreken over onze visie en werking.

Kanunnik Joris De Jonghe, vicaris-generaal van het bisdom Gent flankeerde ons met duiding bij de organisatie en het beleid van de kerkfabrieken in ons land. Hij ziet de nood aan de ontwikkeling van een grondenbeleid:

'Al is landbouwbeleid een nieuw thema voor ons, denk ik dat we hierrond vanuit de bisdommen kunnen meewerken aan een zorg voor de omgeving waarin we leven en de aandacht voor duurzaamheid, verbonden aan sociale rechtvaardigheid.'

Ecokerk en de diocesane medewerkers zouden (verder) contacten kunnen faciliteren tussen de kerkfabrieken en de ILVO-onderzoekers. Wat buiten kuif staat, is dat sensibilisering en informatieverstrekking rondom deze thematiek een goede zaak zou zijn. De ILVO-onderzoekers lanceerden alvast acht invalshoeken om een toekomstdebat over de publieke landbouwgronden op gang te brengen.

Apache-journalist Steven Vanden Bussche vatte het voorlopige denkproces mooi samen in het artikel 'Hoe de kerk de landbouw kan helpen.' 

We verwijzen hier ook graag naar onze Ecokerk-pagina voor Kerkfabieken en Centrale kerkbesturen, waar een stuk handelt over kerkfabrieken die eigenaar zijn van landbouwgrond, en waar suggesties staan om bij het verpachten aandacht te hebben voor duurzame landbouw.

 

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px