Jeugd- en jongerenbewegingen hebben een lange traditie van aandacht voor natuur en milieu. De voorbije jaren zetten ze in hun werking, hun aanbod en jaarthema's nadrukkelijk het klimaatthema en duurzaamheid in de kijker.

Heel wat lokale groepen doen actieve inspanningen om hun CO2-uitstoot te verminderen, in hun lokaal, in de wekelijkse werking, op hun jaarlijks kamp.
Onderstaande tips kunnen helpen om die inspanningen vol te houden, een eigen klimaatplan op te stellen en met hun leden na te denken over hun 7-sprong

 

 

Checklist voor alle groepen

Bespreek met je leidingsploeg onze checklist. Voor je dagelijkse werking vind je er een hele reeks handige tips die weinig moeite kosten en veel opleveren. Gegarandeerd vind je er heel wat zaken die je nu al doet. Beslis welke acties je de komende tijd wil realiseren en maak zo een werkbaar klimaatplan voor je groep.

Aanvullend bij de checklist, vind je nog tal van ideeën bij onze tips per thema.

 

duurzaamvastgoed2Een klimaatvriendelijk lokaal 

Lees zeker ook onze pagina's over Duurzaam Vastgoed

  • Ben je als jeugdbeweging de eigenaar van je lokaal? Of heb je het in erfpacht van de parochie of een andere eigenaar? Dan kan je zelf beslissen over je energieleverancier, en energiebesparende maatregelen voor je lokaal. Vaak moet je hiervoor investeren. Nadien dalen je uitgaven, zodat je je investering stilaan terugverdient. Misschien moet je je wensen gieten in een haalbaar meerjarenplan. Zie onze tips per thema.
  • Heb je je lokaal in bruikleen van de parochie? Werk met hen samen voor het opstellen van een energieplan voor je lokaal.
  • Gebruik je een lokaal van de gemeente? Lees dan zeker onze rubriek 'Jouw gemeente/provincie'. Misschien heeft jouw gemeente al het burgemeestersconvenant ondertekend, en kan je als beweging -of samen met je jeugdraad- het gemeentebestuur aanspreken over hun plannen om de lokalen energiezuinig te maken en te kiezen voor een groenestroomleverancier.
  • Bezoek zeker eens de website jeugdlokalen.be. Je vindt er niet zozeer tips voor je klimaatplan, maar des te meer voor alle andere aspecten van het beheer, en de vereisten van een goed jeugdlokaal.
  • Voor wie een jeugdlokaal wil verbouwen of nieuw bouwen, is er de brochure 'Jeugdlokalen & het (ver)bouwproces''

 

Naar een nieuw Uittochtverhaal - activiteit voor +16

IJD Ecokerk logosVoor de workshops van het Art of Faith Festival werkte Ecokerk samen met IJD deze activiteit uit voor +16-jarigen.

We nemen het Bijbelse Uittochtverhaal als startpunt, en vragen ons af of we niet opnieuw zo’n uittocht nodig hebben om te ontsnappen aan het land van crisis en onheil, met zijn stervende ecosystemen, klimaatrampen en uitstervende soorten. Wat ervaren we vandaag als Egypte, Farao, de Woestijn? Is het Beloofde Land nog te bereiken en wat kunnen wij hiervoor doen?

Deze activiteit bestaat uit een handleiding en een begeleidende PowerPoint die je beide kan downloaden.

 

Spel ‘Donut Grow’ van Spoor ZeS

logo chiroDe Ideale Wereld, hoe ziet die eruit?
In dit spannend spel dat Spoor ZeS ontwikkelde voor de campagne van Broederlijk Delen, bouwen jongeren van 14+ hun ideale wereld. Is daar plaats voor een school, een ziekenhuis en natuur? Of staat hij vol met winkels?
Tijdens het spel komen de jongeren voor moeilijke keuzes te staan. Kies je voor je eigen belang of kijk je toch naar het grote plaatje? Ontdek samen met jongeren wat de donuteconomie juist inhoudt en hoe ieder van ons een rol speelt in het bereiken van een duurzame samenleving.

'Donut Grow' bestaat uit 2 delen: een spel om je ideale wereld uit te bouwen en een methodiek om te reflecteren over de impact van jouw speluitkomst op de wereld. Dat reflecteren doen we aan de hand van een vereenvoudigde donut en concrete voorbeelden.
Download het spel

Vind ook al de andere spelen van Spoor ZeS

Laat je door een inleefspel onderdompelen in een andere cultuur of reflecteer al spelend over je eigen levensstijl. Ondervind hoe armoede je leven beïnvloedt, of hoe pech je toekomst doet verschrompelen. Deze inleefspelen zijn gemaakt in samenwerking met onze lidorganisaties Broederlijk Delen en Welzijnszorg, ter gelegenheid van de opeenvolgende campagnes.
Lees meer

 

Activiteitenfiches JNM

logo jnmNatuurstudie, natuurbeheer en milieu zijn de drie thema's van de Jeugdbond voor Natuur en Milieu. In hun activiteitenfiches vind je heel wat inspiratie voor beleving of ontdekking van de natuur en voor aangepaste actie. Naar de fiches

Je kan er ook het Engelstalige Booklet Games For Nature downloaden

Goeien BOEF

goeienBOEFGoeien BOEF staat voor Bewust, Origineel en Ecologisch Fretten. Het is een kookboekje, uitgewerkt voor al wie op kamp vertrekt en zich afvraagt wat er te eten zal zijn. Het is een gezamenlijke uitgave van de 8 grote jeugdbewegingen, en is als download beschikbaar op www.opkamp.be, een website vol nuttige tips voor wie op kamp gaat.

 

 

Lees meer over het klimaatplan van Chirojeugd Vlaanderen
Lees meer over het klimaatplan van IJD 
Lees meer over het klimaatplan van JNM
Lees meer over het klimaatplan van KLJ
Lees meer over het klimaatplan van KSA
Lees meer over het klimaatplan van KAJ

 

 

 


BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px