Op 11 november ging de 29ste mondiale klimaatconferentie van de Verenigde Naties van start tegen een achtergrond van permacrisis. In het rapport State of the Planet: 2024 openden klimaatwetenschappers een artikel in niet mis te verstane bewoordingen: "We staan op de rand van een onomkeerbare klimaatramp. Dit is zonder enige twijfel een wereldwijde noodsituatie. Een groot deel van het weefsel van het leven op aarde is in gevaar."
Op de klimaattop in Bakoe zal het er opnieuw op aankomen de verschillende schreeuwen van verontwaardiging - van de armen en van de aarde zelf – in één koor te laten klinken ... en gehoord te worden.
Geloofspaviljoen voor het klimaat
Via de delegatie van CIDSE – een internationaal netwerk van kerkelijke solidariteitsorganisaties waar ook Broederlijk Delen lid van is – kijkt NRV-Ecokerk mee binnen bij de tweede editie van het geloofspaviljoen op de klimaattop. Het platform voor de zogenoemde ‘faith-based organisations’ en religieuze instituten werd in het leven geroepen om morele en ethische perspectieven aan de klimaatgesprekken toe te voegen en om op die manier mee collectieve actie te inspireren.
De onderhandelingsprioriteiten van de CIDSE-delegatie zijn onder meer een hogere ambitie van de rijke landen voor de nodige klimaatfinanciering, steun voor verdere vooruitgang op het dossier van verlies en schade en het realiseren van duurzame landbouw- en voedselsystemen.
Wat hoopvol stemt
In een artikel in Ignis webmagazine naar aanleiding van de vorige klimaattop, lijst Eric ter Hark, uitvoerend voorzitter van de Benelux Business Roundtable, een lange reeks redenen op als antwoord op de vraag waarom hij hoop houdt - en wij dat ook kunnen doen - in de klimaatconferenties:
Wat hoopvol stemt, is dat iedere bijeenkomst van de COP verder borduurt op de afspraken die in het verleden gemaakt zijn. Het is een pad omhoog. Af en toe zijn er bijeenkomsten waar nauwelijks voortgang wordt geboekt maar achteruitgang is nog niet voorgekomen.
Jonge generatie vertegenwoordigd
Een opvallende deelnemer uit de Belgische COP29-delegatie is de 12-jarige Ferre. Bij het volgen van de vorige klimaattop merkte hij op dat zijn eigen generatie daar ontbrak. Aangezien de gesprekken handelen over de toekomst van de kinderen van nu, besloot Ferre dat hij mee wilde als (mede-)vertegenwoordiger van de kinderen. Hij zal in Bakoe een brief voorlezen aan de wereldleiders.