Foto: © Karin Malfliet

Op 30 augustus, net voor de start van de Scheppingstijd, kondigde paus Franciscus aan dat hij op 4 oktober, feest van Sint Franciscus, en bij het begin van de Synode, een 'apostolische exhortatie' zou publiceren als actualisering van de encycliek Laudato Si'.

De exhortatie legt de focus op de klimaatcrisis, en draagt de titel 'Laudate Deum'.  Dat is Latijn voor ‘Prijs God’. Dit sluit aan bij de betekenis van de (oud-)Italiaanse titel Laudato Si‘ wat ‘Geprezen zijt Gij’ betekent.

 

Wat staat er in Laudate Deum?

Laudato Deum gaat in de eerste plaats over de bedreigende klimaatcrisis. Bewust gaat het niet over 'klimaatverandering', maar over een 'crisis'. 

In de aanhef van de exhortatie, lezen we waarom de paus deze update nu -acht jaar na Laudato Si'- wilde publiceren:

“Met het verstrijken van de tijd ben ik tot het besef gekomen dat onze reacties niet adequaat zijn geweest, terwijl de wereld waarin we leven aan het instorten is en mogelijk het breekpunt nadert. Naast deze mogelijkheid is het onbetwistbaar dat de impact van de klimaatverandering steeds meer schade zal toebrengen aan de levens en gezinnen van veel mensen” (2).

Het is “een van de belangrijkste uitdagingen waarmee de samenleving en de wereldgemeenschap worden geconfronteerd” en “de gevolgen van klimaatverandering worden gedragen door de meest kwetsbare mensen, zowel thuis als over de hele wereld” (3).

 

Laudato Deum herneemt en versterkt de kernpunten van Laudato Si', en past ze toe op de actualiteit van de klimaatcrisis:

  • De wetenschap heeft de verdieping van de mondiale ecologische uitdagingen benadrukt.
  • De mondiale klimaatcrisis is duidelijk zichtbaar: recordtemperaturen, het smelten van de Noordpool en Antarctica, extreme droogtes, stormen, bosbranden, verlies van mensenlevens en schade.
  • Het 'technocratisch paradigma' heeft zich nog verdiept. We moeten het streven naar -en gebruik van- onbegrensde macht herdenken, en ethische doelen stellen.
  • Ondanks de urgentie blokkeren gevestigde belangen internationale besluiten.
  • De groeiende urgentie vraagt om een reactie, zowel om het milieu te beschermen als om de slachtoffers van dit onrecht te helpen. Daarin is de internationale politiek zwak gebleken.
  • Een terublik op de opeenvolgende VN-klimaattoppen, en op wat ze (niet) verwezenlijkten. Een vooruitblik naar de komende klimaattop COP28 in Dubai, als een kans om het tij alsnog te keren. Het wordt tijd om de afbouw van fossiele energie in te schrijven in de internationale afspraken, iets wat tot nog toe niet gebeurde.
  • De spirituele motivatie om over alle grenzen heen samen te werken voor de planeet

 

Laudate Deum

Lees Laudato Deum

Je kan de exhortatie lezen in verschillende talen, via deze link.

Download hier de Engelstalige versie

 

Nederlandse vertaling

Intussen is ook de Nederlandse vertaling beschikbaar en uitgegeven in boekvorm.
Je kan het kopen bij uitgeverij Halewijn. Het kost 8 euro.

Naar de bestelpagina

 

 

Reacties en panelgesprek

Bekijk en beluister hier het gesprek dat de Laudato Si' Movement op 4 oktober organiseerde na de presentatie van Laudate Deum.

Naast verschillende reacties, zijn er gesprekken met:

  • Ridhima Pandey, de jonge Indische klimaatactiviste die ook aan bod komt in de film 'The Letter'
  • Johan Rockström, van het Potsdam Institute
  • Tzeporah Rerman, oprichtster van de Fossil Fuel Treaty
  • Daniel P. Horan, Franciscaans broeder en professor

 

 

 

"Stop de zinloze oorlog tegen ons gemeenschappelijk huis"

Bij de aankondiging op 30 augustus (zie filmpje hieronder) zei de paus, iedereen te willen verenigen in het engagement om de schepping, het heilig geschenk van de Schepper, te beschermen: "Het is nodig om zij aan zij te staan met de slachtoffers van milieu- en klimaatonrecht, met als doel de zinloze oorlog tegen ons gemeenschappelijk huis te beëindigen".

 

 

Lees ook het artikel over Laudate Deum op Kerknet

Lees ook de aankondiging op de website van de Laudato Si' Movement

 

 

 

 

 

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px