Stuur ook het antwoord van jouw groep, organisatie of parochie in


Veel parochies en maatschappelijke organisaties hebben de afgelopen jaren inspiratie gevonden in de encycliek Laudato Si’. 

Maar hoe krijgt het nu precies vorm in al die gemeenschappen in Europa? Daar doet de Europese Laudato Si’ Alliantie (ELSiA) een onderzoek naar. Zij willen in beeld brengen wat er in Europa allemaal gebeurt naar aanleiding van Laudato Si’. Dit doen zij, omdat ze weten dat ieders acties inspirerend zijn.

 

Laudato Si' en Integrale ecologie werden een vertrouwd kompas voor verandering

Het volstaat om de vele verhalen te lezen op #ik7mee en eerder op Klimaatnetwerk.be of 'Het klimaat verandert ook mij', om te weten dat  de oproep om te werken aan 'integrale ecologie', het centrale begrip uit Laudato Si', ook in Vlaanderen velen in beweging heeft gezet. 

Mensen zijn gemotiveerd om hun manier van werken aan te passen. Ze gaan in dialoog met mensen en groepen waarmee ze eerder niet samenwerkten. De stem van de natuur, de jongeren en kwetsbaren telt mee bij het bespreken van en beslissen over toekomstplannen. We beseffen meer en meer dat alles met alles verbonden is, en dat klinkt ook door in vieringen, catechese en gesprek. We werken aan het herstel van de 'drie fundamentele en verbonden relaties': met God, met de naaste en met de aarde. Samen zorgen we voor ons gemeenschappelijk huis.

 

Het is deze verandering die sinds het verschijnen van Laudato Si' plaatsvindt, die men met het Europees onderzoek beter in beeld wil krijgen.

Vandaar de warme oproep om mee te doen met het onderzoek en de vragenlijst in te vullen.

 

Wat voor vragen worden gesteld?

  • Basisinformatie over jullie organisatie/parochie
  • Noem een paar voorbeelden van wat jullie vóór 2015 deden aan ecologie en duurzaamheid?
  • Noem een paar voorbeelden van wat jullie sinds 2015, n.a.v. Laudato Si’ hebben gedaan aan ecologie en duurzaamheid
  • Hoe zie jij de invloed van Laudato Si’ binnen en buiten de kerk?
  • Met wat voor organisaties werken jullie samen op dit gebied?
  • ...

 

Wat gebeurt er met de gegevens?

De ingevulde voorbeelden zullen worden bestudeerd en geanalyseerd door een aantal meewerkende universiteiten en onderzoeksinstituten (zie onderaan)

De resultaten worden officieel gepresenteerd tijdens de Laudato Si’ Week (mei 2024) in het Vaticaan.

 

Wie zijn lid van ElSiA?

Deze vragenlijst wordt in Europa verspreid door de internationale katholieke netwerken en organisaties die lid zijn van ELSiA, en waarmee ook NRV-Ecokerk verbonden is: Caritas, CIDSE, COMECE (Europese bisschoppen), Don Bosco international, JESC (Jezuïten), Justice and Peace Europa en Laudato Si’ Movement.

 

Vul de vragenlijst in

Klik hier om de vragenlijst nu in te vullen.

Je krijgt eerst de vraag om je e-mailadres te verzenden. Onmiddellijk daarna krijg je een gepersonaliseerde link naar de vragenlijst. 

Kies rechtsboven voor Nederlands.

Het invullen kost ongeveer 15 minuten. 

Antwoorden worden verzameld tot 30 oktober.

 

Onderstaande universiteiten zullen de ingezonden antwoorden analyseren

universiteiten ELSiA

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px