De kardinaal gaat in zijn vastenbrief uitgebreid in op de grote uitdagingen van onze tijd, en op de nood aan integrale ecologie, het centraal begrip in de encycliek Laudato Si'.

"Het kan niet alleen gaan om mijn individuele vrijheid. Er is maar redding voor mij als ik bereid ben ook de ander te redden. Het Evangelie is geen wereldvreemde boodschap: alleen fraterniteit en solidariteit kunnen de wereld redden.

Dat geldt ook voor die andere uitdaging die zo’n verstrekkende gevolgen heeft voor de toekomst van de planeet: het klimaat en de opwarming van de aarde. Ook deze crisis roept ons op tot bekering en verandering. Ze helpt ons beter te begrijpen hoezeer het geloof in God bepalend is voor de levenskeuzes die we maken, niet alleen voor onszelf maar voor de toekomst van alle leven op deze aarde."

Eenvoud en solidariteit zijn sleutels waarmee we de grote uitdagingen van onze tijd aankunnen, aldus de kardinaal, "en op die weg is de vastentijd ons tot leerschool"

 

Lees de volledige vastenbrief

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px