Naastenliefde gaat ook over structurele verandering

 

"De liefde die vol is van kleine gebaren van wederzijdse liefde, betreft ook het burgerlijke en politieke leven en wordt zichtbaar in alle handelingen die een betere wereld trachten op te bouwen."

 

 

togetherwecreate

 

Uit de encycliek Laudato Si'

Een integrale ecologie bestaat ook uit eenvoudige dagelijkse gebaren, waarbij wij de logica van geweld, uitbuiting, egoïsme doorbreken. Intussen is de wereld van een tot het uiterste gedreven consumptie tegelijkertijd de wereld van mishandeling van het leven in al zijn vormen. De liefde die vol is van kleine gebaren van wederzijdse liefde, betreft ook het burgerlijke en politieke leven en wordt zichtbaar in alle handelingen die een betere wereld trachten op te bouwen.

Liefde voor de samenleving en inzet voor het algemeen welzijn zijn een uitstekende vorm van naastenliefde, die niet alleen de relaties tussen individuen betreft, maar ook macrorelaties, maatschappelijke, economische, politieke betrekkingen. Daarom heeft de Kerk aan de wereld het ideaal van een beschaving van de liefde voorgehouden.

De sociale liefde is de sleutel tot een authentieke ontwikkeling: om de samenleving menselijker, menswaardiger te maken, moeten wij de liefde in het maatschappelijke leven - op politiek, economisch, cultureel niveau - herwaarderen en er de constante en hoogste norm van handelen van maken. In dit kader zet de sociale liefde, samen met het belang van de dagelijkse kleine gebaren, ons ertoe aan te denken aan grote strategieën die doeltreffend de aantasting van het milieu stoppen en een cultuur van de zorg aanmoedigen die heel de maatschappij doordringt. (Laudato Si' 230-231)


Het afspraakuur van de ontwikkeling

Laat geuren onze Schoonheid
Onze Moeder de aarde
Onze Moeder onze geboortegrond
Mooier zal ze verschijnen
Waardig en trots zal zij zich aanmelden
op het afspraakuur van de ontwikkeling
Ik groet u Moeder, aarde van mijn voorvaders
Ik bemin je Moeder, grond van mijn kinderen
Hef je hoofd, dat ik je zoen
Hef je hoofd en spreek
Spreek over de eenheid
Spreek over de vrede
Spreek over de vruchtbaarheid
Dat is mijn Woord
Dat is mijn Weg
Sta op broers
Sta op zusters
Laat ons Vrede maken in onze landen
Laat ons Brood geven aan elkaar
Laat ons samen aan deze wereld weer het beeld geven
Van levende Jeugd
Van bloeiende Liefde
Dat is integrale menselijke ontwikkeling.
 

Michel Kayoya

(Burundees priester, schrijver en filosoof, vermoord in 1972. Bovenstaande tekst getuigt van zijn eigen 'sociale liefde'. De tekst is meer dan veertig jaar geleden geschreven, maar het poëtisch en bevlogen pleidooi klinkt verrassend actueel.)


BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px