In bisdom Antwerpen wordt de werking van Ecokerk al vele jaren behartigd door een werkgroep van Attent - Netwerk voor Maatschappelijke Inzet van het bisdom. Het contact houden met, en het inspireren en informeren van lokale groepen, was altijd al de kern van hun activiteiten.

Dit jaar startte men daarvoor met een nieuw initiatief. De Ecokerkraad moet een trefpunt worden waar lokale vrijwiligers elkaar ontmoeten en meenemen in een vernieuwde dynamiek. De eerste samenkomst van de Ecokerkraad werd op twee plaatsen georganiseerd: 18 juni in Malle en 25 juni in Antwerpen.

 

"De encycliek Laudato Si over de zorg voor ons gemeenschappelijk huis werd 7 jaar geleden gepubliceerd en is voor Ecokerk een blijvende inspiratie. Gebaseerd op de oproep van paus Franciscus tot een dringende ecologische bekering waarbij zowel de schreeuw van de aarde van de armen wordt beantwoord, werkt Ecokerk aan actiegerichte eco-spiritualiteit". Zo opende Patrick Naulaerts, coördinator van de Attent werkgroep Ecokerk de beide samenkomsten.

 

Werk maken van een integrale ecologie

Over het opzet zei hij: "Als gelovigen staan wij open voor de oproep om duurzaam en verbonden om te gaan met de aarde, haar bewoners en bodemschatten. Maar om dit te bewerkstelligen is een andere manier van leven, van samen leven, nodig. Daartoe willen we onze plaatselijke gemeenschappen bewust maken van de eco-problematiek (klimaat, milieu, biodiversiteit, roofbouw van grondstoffen, duurzaamheid, solidariteit, rechtvaardigheid, een economie dienstig aan alle mensen, ...) en hen sensibiliseren/enthousiasmeren om samen, maar ook individueel of als gezin, lokaal werk te maken van een integrale ecologie.

 

In dialoog

De ecokerkraad wil dit mogelijk maken door de werking van Ecokerk en andere eco-organisaties voor te stellen en de deelnemers ideeën en ‘good practices’ te laten uitwisselen. Zo maken we ook de dialoog concreet waar de encycliek Laudato Si' een heel hoofdstuk aan wijdt. Drie organisaties stelden zich vervolgens voor: Youth For Climate (Dimo Pambudi) Grootouders voor het Klimaat (Hugo Van Dienderen) en Ecokerk - Netwerk Rechtvaardigheid en Vrede (Karel Malfliet).

 

Gespreksgroepen verkennen mogelijkheden

In kleine groepjes werden de deelnemers gevraagd in te brengen welke eco-activiteiten zij reeds ontplooiden, hoe zij meer/beter de ‘schreeuw van de aarde’ en de ‘schreeuw van de armen’ tot ‘recht’ laten komen, hoe ze tot bewustzijn kunnen opwekken, die tot meer lokale verandering kan leiden. Ook stelden ze nog hun vragen aan de inleiders.

 

Campagne Ecokerk in bisdom Antwerpen

Daarna werd de nieuwe ecokerk-campagne “Met een 7-sprong naar integrale ecologie” voorgesteld in een youtube-presentatie (zie hieronder). Daarna toonde Karel Malfliet in enkele slides waar al het materiaal op de website van Ecokerk kan worden gevonden. Patrick Naulaerts sloot af met een dankwoord en kondigde een tweede samenkomst van de Ecokerkraad aan, in de loop van de maand oktober 2022. Wordt dus vervolgd!

 

 

Lees het volledige verslag op de website van Attent

Wil je meer weten over de werkgroep Ecokerk of de Ecokerkraad in bisdom Antwerpen? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px