Op 18 november werd meegedeeld dat alle manifestaties en grote bijeenkomsten in Parijs verboden zijn naar aanleiding van de recente aanslagen in de stad. Dit geldt ook voor de aangekondigde klimaatmars van 29 november waar honderdduizenden mensen werden verwacht.

De internationale klimaatbeweging was van plan tijdens een klimaatmars op zondag 29 november, de dag voor de top begint, de straten van Parijs te overspoelen. We wilden een signaal geven aan onze politici: maak werk van een goed klimaatakkoord. Met de Climate Express wilden we 10.000 Belgen in Parijs krijgen met treinen, bussen en fietstochten naar de Franse hoofdstad. Broederlijk Delen en Ecokerk zouden samen met een grote groep vrijwilligers in Parijs aanwezig zijn.

Alternatieven om je te laten horen voor het klimaat

Alternatieve mars in Oostende.

climate express2De klimaattop gaat door en dus vinden wij het belangrijk dat ook de burger zijn stem kan laten horen. Samen met de Klimaatcoalitie hebben we de afgelopen week gewerkt aan een sterk alternatief in eigen land. Gezien de veiligheidssituatie was een bijeenkomst in Brussel niet mogelijk.

Daarom trekken we symbolisch richting een natuurlijke grens van groot belang: de zee. In Oostende zullen we op 29 november minstens even luid onze stem laten horen voor het klimaat. De zeespiegel stijgt, maar ook de klimaatmobilisatie neemt aan kracht toe. Het tij keert. Bijna 10.000 Belgen stonden klaar om op 29 november de grens over te steken voor het klimaat. We verwachten nog meer volk in Oostende.

Om 12u verzamelen we voor een kleurrijke mars in het teken van positieve alternatieven, een gigantische mensenketting langs de kunstlijn, en een aantal fantastische optredens die de levenslust van de klimaatbeweging in België tonen. www.nl.climate-express.be 

Four Steps for the Planet

fourstepsNaar aanloop van de klimaatconferentie in Parijs heeft CIDSE, het internationaal netwerk van ontwikkelingsorganisaties waarvan Broederlijk Delen ook deel uitmaakt, een actiemodel uitgewerkt: Four Steps for the Planet.

Met deze vier stappen kunnen we op een virtuele manier naar Parijs gaan en onze eisen aan de wereldleiders op het vlak van klimaat bekendmaken. Trek daarom gedurfde schoenen aan, film de vier stappen die je zet met je smartphone en deel het filmpje online via www.fourstepsforplanet.org 

Elke stap symboliseert een doelstelling van de campagne. We stappen voor

  • een radicale verandering van ons economisch systeem
  • een verandering van levensstijl, zowel individueel als collectief
  • meer inspiratie vanuit bestaande oplossingen en alternatieven
  • politieke actie door de wereldleiders

Met de verschillende clips zal er in Parijs één opmerkelijke trailer gemaakt worden.

De actie Four Steps for the Planet is onderdeel van de internationale campagne ‘Change for the Planet – Care for the People’. Via sociale media daagt de campagne zoveel mogelijk mensen uit om duurzamer te gaan leven en hun levensstijl radicaal te veranderen. Via de hashtag #Change4Planet krijg je op Twitter of Facebook regelmatig concrete tips om je leven duurzamer te maken.