Inspiratiedag voor een duurzame
landbouwproductie en -consumptie

Donderdag 25 februari
van 13.30u tot 17.00u
Abdij van Averbode (zaal Antwerpen)

Een organisatie van Ecokerk
in samenwerking met Abdij Averbode en Wervel.


Paus Franciscus schreef een inspirerende encycliek. ‘Laudato Si’ legt het verband tussen ons menselijk handelen en klimaatverandering, honger, verlies aan biodiversiteit, milieuverontreiniging… Het korte termijndenken en de focus op het eigenbelang van de mens, botsen op de grenzen van de draagkracht van onze planeet. Het is de morele plicht van elke mens om hiervan bewust te zijn en bij de bron deze problemen aan te pakken. Hiermee spreekt deze encycliek niet alleen gelovigen aan, maar heeft ze een boodschap voor alle mensen.

Landbouw komt ook prominent aan bod. Landbouw zorgt voor het broodnodige voedsel voor alle mensen maar heeft een impact op zijn omgeving, positief en negatief. De manier waarop we aan landbouw doen is een keuze die slechts beperkt door de boer wordt gemaakt. Markt, consumenten, landeigenaars, retail, beleid, internationale overeenkomsten ... zijn meer en meer bepalend. Op alle vlakken kunnen mensen keuzes maken. Hoe kunnen wij ons laten inspireren door deze encycliek en het verschil maken in voedselproductie en -consumptie?

Deze inspiratiedag richt zich op iedereen die begaan is met duurzame landbouw en voeding. We willen boeren, parochieteams, verenigingen, kerkfabrieken, consumenten, organisaties … met elkaar in contact brengen. Zo kunnen we zoeken naar initiatieven om de oproep uit de encycliek om te zetten in concrete acties, haalbare stappen en mogelijke samenwerking.

Programma

13.30 u: onthaal met koffie.

14.00 u: welkom

14.10 u: Voorstelling van Laudato Si’ (Karel Malfliet, Ecokerk)

14.40 u: Wat betekent Laudato Si’ voor landbouw? (Luc Vankrunkelsven, Wervel)

15.00 u: Panelgesprek : Laudato Si’: een encycliek voor boeren en burgers?

An Vandepoel (landbouwer Hoeve In de Zon)
Kurt Sannen (landbouwer Bolhuis)
Jos Wouters (abt Abdij Averbode)
Maria Verwimp (voorzitter Ecokerk, over keuzes die parochies nu al maken)
Moderator: Karel Malfliet

15.40 u: koffiepauze

16.00 u: verdieping en uitwisseling in kleine groepjes

17.00 u: afronding

 

Deze inspiratiedag is gratis. We zijn dankbaar voor een vrijwillige bijdrage ter plaatse.

Er zijn stands met producten van lokale boeren.

Vooraf inschrijven is gewenst bij: Ecokerk, Huidevettersstraat 165, 1000 Brussel, email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.