De gevolgen van de wereldwijde klimaatverandering worden steeds zichtbaarder en verwoestender. Elke minieme toename van de gemiddelde temperatuur speelt een rol en het beperken van de gemiddelde mondiale opwarming tot maximaal 1.5°C is van fundamenteel belang. Het overschrijden van deze drempel zal tot een gevaarlijke, instabiele situatie leiden.


De klimaattop in Katowice, Polen (COP24) eind dit jaar kondigt zich aan als de belangrijkste top sinds COP21. Afspraken over de implementatie van het Akkoord van Parijs - die de effectiviteit ervan kunnen maken of breken - moeten op COP24 afgerond worden. Bovendien staat de eerste dialoog over ambitie op de agenda, het startschot van de vijfjaarlijkse ambitieverhoging zoals afgesproken in Parijs.

De internationale klimaatfinanciering belooft opnieuw het grote discussiepunt te worden in de onderhandelin-gen. Constructieve antwoorden op de openstaande vragen over de klimaatsteun aan ontwikkelingslanden, zijn onmisbaar om van de klimaattop in Polen ook op andere vlakken het succes te maken dat het klimaat nodig heeft.

Bovendien moet België, om een constructieve rol te spelen, ook vegen voor eigen deur: terwijl de uitstoot van ons land sinds 2014 terug stijgt, laten politieke wil en samenwerking op zich wachten.

Om onze geloofwaardigheid op het internationale niveau te herstellen, moet België een ambitieuze stem hebben op het internationale niveau, en coherent beleid voeren op het nationale niveau.

Download en lees de volledige tekst met alle aanbevelingen

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px