De Klimaatcoalitie (waar Ecokerk lid van is) en de organisatie Climate Express slaan de handen in elkaar voor de organisatie van een massale nationale klimaatmars ‘Claim the Climate’ in Brussel op zondag 2 december. Dit is de eerste dag van de belangrijke klimaattop COP24 in Katowice (Polen). Claim The Climate moet het grootste Belgische klimaatprotest ooit worden met duizenden burgers die luid en duidelijk een sociaal rechtvaardig en ambitieus klimaatbeleid eisen.

Beloften omzetten in daden

Drie jaar na de ondertekening van het Akkoord van Parijs, moeten de ronkende beloften nog steeds worden omgezet in daden. In België leidt een gebrek aan politieke wil en daadkracht er zelfs toe dat de uitstoot van broeikasgassen sinds 2014 opnieuw stijgt. We moeten dus dringend een versnelling hoger schakelen. Steeds meer mensen laten daarom van zich horen.
De klimaatmars ‘Claim the Climate’ op 2 december is het hoogtepunt van een reeks acties die wereldwijd georganiseerd worden in de aanloop naar de klimaattop in Polen. In België is er sinds begin september elke eerste zaterdag van de maand actie gevoerd onder de noemer ‘Rise for Climate Belgium’.

Charlotte Scheerens, coördinator bij Climate Express, legt uit wat er op het programma staat op 2 december: “Het zal niet zomaar een mars zijn. De mobilisatie begint lokaal: we nodigen de deelnemers van Claim the Climate uit om zich vanuit het hele land met de fiets, de trein, of op een andere duurzame manier te verplaatsen naar Brussel. Mensen kunnen vanaf vandaag hun traject en vertrekplaats registreren op www.claimtheclimate.be. In samenwerking met fietsverenigingen en partnerorganisaties organiseren we evenementen in meerdere Belgische steden.

De klimaatmars start aan het Brusselse Noordstation en eindigt in het Jubelpark met een verrassend eindspektakel. De betogers zullen onderweg langs zes checkpoints wandelen die de politieke eisen op een visuele en interactieve manier uitleggen.

De eerste dag  van de internationale klimaattop COP24 roepen Klimaatcoalitie en Climate Express de Belgische politici op om meer ambitie te tonen op het Europese en internationale toneel en om eindelijk werk te maken van een doorgedreven nationaal klimaatbeleid op korte én lange termijn. Er is politieke daadkracht en ambitie nodig om de opwarming van het klimaat te beperken tot 1,5°C, zoals in het akkoord van Parijs staat”, zegt Dave van Meel, vicevoorzitter van de Klimaatcoalitie.
We komen op straat voor klimaatrechtvaardigheid, in België en wereldwijd. We vragen een klimaatbeleid dat een sociaal rechtvaardige transitie mogelijk maakt, op maat van alle mensen, inbegrepen de werknemers uit bedreigde sectoren en bedrijven, de mensen uit het Zuiden, de vluchtelingen….”, besluit Dave Van Meel.


Praktische Informatie

  • Dag & uur: zondag 2 december 2018, 12u-17u
  • Tocht naar Brussel: startmomenten in heel België en tochten met de fiets, trein, … te volgen op www.claimtheclimate.be
  • Actie in Brussel: verzamelen aan Brussel Noord om 12u, slotspektakel in het  Jubelpark tot 17u
  • De meest recente info vindt u ook in de uitnodiging op Facebook 

Symbool van de actie

Een blauwe cirkel staat symbool voor een leefbare planeet. We roepen alle deelnemers aan de klimaatmars op om op 2 december dit symbool op hun hand te tekenen.
Via sociale media kan je ook je foto posten met de boodschap #ClaimtheClimate.

Je kan het symbool ook op je profielfoto plaatsen via deze link.

Claimtheclimate

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px