Vandaag deelde de Klimaatcoalitie frietjes en bier uit aan de preformateurs Lachaert en Rousseau, samen met de aanbevelingen voor de toekomstige regering.

Hitte en waterstress zorgden in 2018 al voor een verminderde aardappelteelt van 31% en bij ongeremde klimaatopwarming zal de bierproductie tegen 2050 met 40% dalen. Het voorbeeld komt uit een nieuwe studie van de overheid waaruit blijkt dat de klimaatcrisis een grote socio-economische impact zal hebben in België, met negatieve gevolgen voor mensen in precaire situaties en voor de gezondheid en de werkgelegenheid. 

 

 

 

1020445

Nota voor de preformateurs

De gezondheidscrisis heeft de klimaatcrisis naar de achtergrond geduwd op het politieke toneel. De klimaatcrisis woedt echter volop en de urgentie is gebleven. Om onder de cruciale drempel van 1.5 °C opwarming te blijven, is een halvering van de wereldwijde uitstoot in 2030 nodig. De onderhandelaars gaven de ambitie aan om tien jaar vooruit te denken. De rechtvaardige transitie naar een koolstofarme samenleving moet nu ingezet worden. Dat door van Vivaldi een klimaatregering te maken!

“Een klimaatregering kiest resoluut voor ambitieuze doelstellingen, een versterkt en eerlijk klimaatbeleid en een verbetering van de samenwerking binnen België, en neemt haar verantwoordelijkheid ten aanzien van kwetsbare landen” zegt Lien Vandamme van 11.11.11.

1020452

Wat dat concreet betekent, staat in de samenvattende nota met aanbevelingen voor onze toekomstige regering die de Klimaatcoalitie puurde uit haar memorandum. 

 

Download de aanbevelingen voor de toekomstige regering

Naar het rapport over de socio-economische impact van klimaatverandering in België 

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px