Sinds de uitbraak van het coronavirus vertoeven mensen steeds vaker in de natuur. Ook tuinieren, in de eigen tuin of bijvoorbeeld in gedeelde stadstuintjes, heeft sinds de coronacrisis aan populariteit gewonnen. Ondanks de revival van natuurwandelingen en tuinieren is het met de biodiversiteit van de flora in Vlaanderen niet zo goed gesteld. Dat dit ten dele een gevolg is van hoe de mens met zijn omgeving omgaat, hoeft geen betoog.

De ecologische crisis is in grote mate door de mens veroorzaakt en hangt samen met een antropocentrisch wereldbeeld waarbij dieren en met name ook planten ondergeschikt gemaakt worden aan de belangen van mensen. Filosofen en theologen pleiten voor het heropwaarderen van de natuur, voor een hernieuwde blik op de wereld van planten en voor het besef van de verbondenheid tussen mens en plant.

Over planten en hun symbolische betekenis wordt al eeuwenlang nagedacht. De Bijbel staat bol van de 'plantaardige' symboliek en in de christelijke traditie werden meerdere patroonheiligen verbonden aan het plantenrijk. Ook in andere religies en levensbeschouwingen spelen planten een belangrijke rol. Met name aan (heilige) bomen en bossen wordt dikwijls een spirituele of religieuze betekenis gekoppeld.

laudatosiboom adAlle voorgenoemde aspecten, en nog meer, komen aan bod in deze aflevering van 'In De Kijker', een reeks lesimpulsen van Thomas, de website van godsdienstonderwijs.be.

Ecokerk en de actie "Plant een Laudato Si'-boom" worden uiteraard niet vergeten.

Ga naar het aanbod

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px