‘Beste minister, neem het voortouw op de klimaattop en stop de geldstromen naar fossiele energie’

Binnen enkele dagen gaat de 27ste klimaattop in Egypte van start. Samen met 24 medeondertekenaars -waaronder Ecokerk- roept Els Lauriks van de ngo FairFin minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) op om het voortouw te nemen en mee een regelgevend kader te creëren om investeringen in fossiele energie uit te faseren. ‘Om onze klimaatdoelstellingen te halen, moet er geld naar duurzame investeringen stromen.

 

Beste minister Van Peteghem,

We kunnen de klimaatcrisis niet langer negeren. Ook in België dragen we de gevolgen al: vorige zomer kampten we met ongeziene overstromingen in Wallonië en deze zomer kreunden we onder de extreme droogte en warmte. We moeten het roer dus drastisch omgooien. Of liever, de overheid moet banken en andere financiële spelers verplichten om het roer drastisch om te gooien.

Om onze klimaatdoelstellingen te halen, moet er geld naar duurzame investeringen stromen.

 

 

 

Want de investeringen van vandaag bepalen de wereld van morgen. Wanneer we vandaag investeren in gaspijpleidingen en nieuwe steenkoolmijnen, hangen we nog tientallen jaren vast aan fossiele energie. Om onze klimaatdoelstellingen te halen, moet er geld naar duurzame investeringen stromen. Dat erkennen onze wereldleiders al sinds de klimaattop in Parijs. Maar ondanks alle mooie woorden en akkoorden, financierden de 60 grootste banken meer dan 4,7 biljoen euro aan fossiele projecten sinds de COP21.

Verbazend? Nee, niet echt. Banken willen nu eenmaal zo snel mogelijk en zo veel mogelijk winst maken. Dat zien we ook in de huidige energiecrisis. Energiebedrijven boeken ongeziene overwinsten waardoor het des te interessanter wordt voor banken om in deze bedrijven te investeren. En dat doen ze dan ook. Sinds 2022 wordt er weer meer geïnvesteerd in fossiele energie, terwijl de gevolgen voor mens en planeet enorm zijn.

Het laatste IPCC-rapport was duidelijk: iedere euro die nu nog naar extra fossiele energie stroomt, maakt het onmogelijk om onder de 1,5°C opwarming te blijven. Bovendien zal ook de energiecrisis aanslepen wanneer we niet afstappen van onze fossiele verslaving. De voorbije jaren werd er nog onvoldoende geïnvesteerd in duurzame energie. In combinatie met de oorlog in Oekraïne zorgt dit voor een energietekort en sterk stijgende prijzen. Onverantwoord, want investeerders en energiemaatschappijen halen zo handenvol winst binnen, terwijl alle risico’s die fossiele energie vormt voor onze toekomst genegeerd worden.

Ook tijdens de klimaattop vorig jaar in Glasgow stelden banken hun winsten veilig. Dat was hét moment om geldstromen richting een transitie te sturen. Jammer genoeg namen overheden niet het voortouw, dat lieten ze over aan de grootste banken en investeringsfondsen. Zij organiseerden zich als GFANZ, een afkorting voor Glasgow Financial Alliance for Net Zero. GFANZ is niet geïnteresseerd in het uitfaseren van fossiele energie, zij focussen voornamelijk op het compenseren van CO2-vervuiling. En wanneer er ambitieuzere doelstellingen op tafel liggen, zoals het uitfaseren van steenkool, dreigen deze banken ermee om uit de coalitie te stappen.

De klimaatcrisis is te urgent en te belangrijk om over te laten aan banken die hun eigen spelregels bepalen.


Dat mogen we niet nogmaals laten gebeuren. De klimaatcrisis is te urgent en te belangrijk om over te laten aan banken die hun eigen spelregels bepalen. We hebben nood aan een overheid die zijn verantwoordelijkheid neemt om onze planeet te beschermen, een overheid die geld richting een sociale en ecologische transitie stuurt.

Binnen enkele dagen gaat de 27ste klimaattop in Egypte van start. Wij roepen u op om daar, als minister van Financiën, het voortouw te nemen en mee een regelgevend kader te creëren om investeringen in fossiele energie uit te faseren. Want een toekomst zonder fossiel, daar moeten we vandaag aan beginnen.

We rekenen op u,

 

Els Lauriks, FairFin

Mee ondertekend door vertegenwoordigers van:

ABVV-FGTB
ACV-CSC
ACLVB — CGSLB
Bond Beter Leefmilieu
Greenpeace Belgium vzw
Oxfam België-Belgique
Beweging.net
11.11.11
Grootouders voor het Klimaat
Reset.Vlaanderen
Financité
Hart Boven Hard
BOS+
Move your Money
vzw Climaxi
Vredesactie
Climate Express
Klimaatzaak — Affaire Climat
Ineos Will Fall
Ecokerk
LEF-FGE
Grands-Parents pour le Climat
Coalition Ecopreneur Kaya
Stop Ecocide Belgium

 

Lees deze open brief ook op de website van MO°

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px