Het standpunt van CIDSE voor COP27

CIDSE is het internationaal netwerk van kerkelijke solidariteitsorganisaties waar ook Broederlijk Delen lid van is. Zij volgen het klimaatdossier al vele jaren op de voet, en zijn nu ook met een delegatie aanwezig op de VN-klimaattop in Sharm El Sheikh, Egypte. Met hun standpunt gaan ze ter plekke in dialoog met aanwezige politici en onderhandelaars.

Dit standpunt is niet enkel gebaseerd op het eerder politiek werk en op de visie van Laudato Si' en Fratelli Tutti. Het kwam ook tot stand via een intense dialoog met Afrikaanse kerkelijke en middenveldorganisaties.

 

Afrikaanse klimaatdialoog

AfricanClimateDialoguesDe top gaat dus door op het Afrikaanse continent, dat worstelt met verslechterende klimaat-, voedsel-, energie- en sociaaleconomische effecten, nog versterkt door de gevolgen van COVID-19.

Daarom werd voorafgaand aan de top een Afrikaanse Klimaatdialoog opgestart, waarin kerkelijke en middenveldorganisaties in vijf opeenvolgende sessies met elkaar dialogeerden over prioriteiten, perspectieven en oplossingen.

Het resultaat werd op 17 oktober verspreid via een communiqué, waarin je ook kan verderklikken naar de uitkomst van de verschillende sessies.

 

Beleidsstandpunten

Volgens CIDSE kan de COP van dit jaar een keerpunt zijn in het aanpakken van de wereldwijde klimaateffecten en het realiseren van klimaatrechtvaardigheid -in zijn ware betekenis- voor de meest kwetsbare continenten.
Dan moeten rijke landen wel hun ambitie verhogen, en zorgen voor de nodige klimaatfinanciering, steun voor vooruitgang op het dossier van verlies en schade, en voor het realiseren van duurzame landbouw- en voedselsystemen.

 

Lees de volledige samenvatting van het standpunt van CIDSE (Engels)

Lees het communiqué van de Afrikaanse Klimaatdialoog, en klik daar door naar de uitkomst van de verschillende sessies (Engels)

Lees meer over de aanwezigheid van CIDSE op COP27

cidse.org

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px