Het zesde IPCC syntheserapport is helder: we moeten en beter en sneller handelen. De Klimaatcoalitie roept op tot een algemene mobilisatie.

 

De wetenschappers herhalen: de klimaatcrisis gebeurt nu, de mens is er de oorzaak van, de zware gevolgen voor de planeet zijn nu al voelbaar en zullen dit nog honderden jaren blijven.

 

Ze herhalen ook dat de meest kwetsbaren het hardst getroffen worden, zowel bij ons als in de rest van de wereld. De gevolgen van de opwarming van de aarde met 4, 3 of zelfs 2 graden zijn veel groter dan de beoogde 1,5 graden.

Indien we nu handelen, kunnen we die gevolgen nog inperken, want elke tiende graad telt.


klimaatcoalitie

Het zesde rapport van de wetenschappers van het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) is op 20 maart voorgesteld. Dit is een samenvatting van de verschillende rapporten die tussen 2018 en 2023 zijn gepubliceerd.

De boodschap is helder, uitstel is geen optie! “Om de opwarming tot 1,5 à 2 graden te beperken, moeten we snel, doortastend en in de meeste gevallen onmiddellijk de uitstoot van broeikasgassen verminderen". "De klimaatcrisis is een bedreiging voor het menselijk welzijn en de gezondheid van de planeet. De kansen om een leefbare en duurzame toekomst voor iedereen veilig te stellen nemen snel af", schrijven de wetenschappers.

 

"Stijgende temperaturen, overstromingen, droogtes, bosbranden zoals we de afgelopen zomers hebben meegemaakt, komen met een zeer hoge prijs. Wat er ook gebeurt, onze levensstijl zal veranderen. Maar we hoeven niet lijdzaam toe te kijken, we kunnen anticiperen, reageren en handelen om de gevolgen van de klimaatcrisis zoveel mogelijk te beperken. Dit zal ons bovendien veel minder kosten dan niets doen " zegt Zanna Vanrenterghem, vice- voorzitster van de Klimaatcoalitie.

 

"We kennen de oorzaken, dit IPCC-rapport maakt duidelijk wat de gevolgen zijn. We hebben de oplossingen We moeten ze alleen nog uitvoeren. Wat ontbreekt is een echte algemene mobilisatie om dit samen aan te gaan", aldus Zanna Vanrenterghem.

 

De Klimaatcoalitie verenigt een honderdtal Belgische organisaties en burgerbewegingen. De leden hebben hun expertise en kennis samengebracht in het Memorandum voor een Belgische Green New Deal.
Hierin staan 100 oplossingen om de klimaatcrisis echt aan te pakken met de minste impact op de natuur, ons dagelijks leven en om iedereen een rechtvaardige toekomst te bieden.

 

De Klimaatcoalitie heeft deze 100 oplossingen al voorgesteld aan de Eerste Minister na de Klimaatmars van 2022. "We nodigen alle politieke partijen uit om met deze tekst aan de slag te gaan en te verwerken in hun verkiezingsprogramma voor 2024. De bevolking verwacht dat de politiek beslissingen neemt en de oplossingen snel invoert, maar ook dat de klimaatcrisis centraal staat in de verkiezingscampagne.", benadrukt Zanna Vanrenterghem, vice- voorzitster van de Klimaatcoalitie.

 

Zolang de politiek haar verantwoordelijkheid niet opneemt en met concrete en snelle oplossingen afkomt, blijft de Klimaatcoalitie de Klimaatmars organiseren. Zolang we op weg zijn naar een rampscenario zullen we blijven marcheren, want elke tiende graad telt.

 

Dit jaar gaat de Klimaatmars door op 3 december.

 

klimaatmars2023

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px