Inspireren, verbeelden en verbinden

Het Augustinessenklooster te Harelbeke was al sinds de middeleeuwen van grote betekenis voor de armen- en ziekenzorg en voor het onderwijs in de regio.

Augustinessen huizen er niet meer, doch de ziel van het klooster leeft verder. Geïnspireerd op zijn christelijke waarden, wil Stadsklooster De Bron een plek van aandacht, inspiratie, zorg en gezelligheid zijn.

In een deel van het klooster, is sinds 1996 het Pastoraal Centrum De Bron vzw gehuisvest, een belangrijke plek voor vorming, verdieping en ontmoeting in Zuid-West-Vlaanderen. Het herbergt een bibliotheek, de Religiowinkel, een Vormingshuis, diverse vergaderruimten en zalen en een aangename cafetaria.

 

Creatieve denkoefening

Ik7mee staand 300pxVoor het andere deel van het klooster is momenteel een creatieve denkoefening bezig om een nieuw verhaal te schrijven binnen de wereldwijde beweging die een nieuwe invulling geeft aan de monastieke traditie. Het is een van de projecten van Space For Grace. Met de ontwikkeling van het stadsklooster willen we "een schiereiland van nieuwheid ontwikkelen, broos en fris, als broedplaats en een warme haven voor velen."

Het moet ook een ecologisch duurzaam project worden, wat betekent dat er in het gebouw belangrijke investeringen nodig zijn, en dat bij de nieuwe invulling ook een degelijk businessplan hoort.

 

Diverse en brede samenwerking

We kiezen we uitdrukkelijk voor een brede en diverse samenwerking, met allerlei – kerkelijke en niet-kerkelijke – partners. Als initiatiefnemers willen we dit nieuwe stadsklooster in de geest van Laudato Si vormgeven.

Inspireren, verbeelden en verbinden. In het toekomstplan waaraan we werken, zien we die rol zien we weggelegd voor het stadsklooster. Een reflectiegroep kwam al diverse malen samen om pistes en mogelijkheden te verkennen. Eens die verkenning is afgerond, kan begonnen worden met de stapsgewijze realisatie van onze droom.

 

Stadsklooster 950px


Ecokerk logo 144px

 duurzaamvastgoed2

 

Naar de wegwijzer duurzaam vastgoed voor:

HetVlaamsGewest
 
HetBrusselsGewest

Enquête voor eigenaars van kerkelijk vastgoed

HetVlaamsGewest
BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px