KLJ, Katholieke Landelijke Jeugd

Voor een leefbare planeet.

KLJ en Groene Kring vzw is een organisatie die vanuit haar missie en visie uitdrukkelijk een maatschappelijke verantwoordelijkheid wil opnemen, op diverse vlakken maar zeker ook in de uitbouw van een sociaal, economisch en ecologisch leefbare planeet.

We doen dit onder andere via het aanbod naar onze leden. Een voorbeeld daarvan is het jaarthema "KLJ Natuurlijk" dat heel het werkjaar 2015-2016 ecologisch inkleurde.

 

 

klj logo

 

Verkleinen ecologische voetafdruk

We willen dit ook sterker vertalen in het organisatiebeleid.
Het verder evolueren naar een duurzame organisatie en het verbeteren van de ecologische voetafdruk staat dan ook opgenomen in de beleidsnota 2014-2017. Enkele concrete actiepunten werden afgesproken. Zo moet ons papierverbruik tegen 2017 gehalveerd zijn, en gebruiken we ons samenaankoopsysteem om duurzame materialen zoals spelmateriaal, kampmateriaal... aan de lokale afdelingen aan te bieden.

 

Korte keten

Het meest in het oog springende actiepunt van deze beleidsperiode, is de resolute keuze voor 'voedsel van bij ons'. We spraken af dat 80% van de initiatieven en vormingen die we organiseren, gebruik maakt van de Korte keten. Via deze weg krijgen lokale bestuursleden en leiding deze keuze ook mee als inspiratie voor de eigen werking.

 

Regionale werkingen

Het zwaartepunt voor deze en ook andere acties ligt bij de regionale besturen. De vijf KLJ-regio’s geven, elk op hun eigen manier, invulling aan duurzaamheid. Hieronder enkele voorbeelden van hoe ze dit in hun werking aanpakken.

 

AntwerpenAntwerpen: opruimactie

Op 24 september hebben bijna 30 +16’ers en +20’ers Oostmalle voor eventjes weer wat properder gemaakt.

Vlaams-Brabant: menu van lokale producten

Om het gebruik van lokale voeding te benadrukken hebben we tijdens onze animatorcursus één dag enkel gewerkt met lokale producten uit de streek van Geel. We willen jongeren graag aansporen om de lokale producenten in hun dorp maar ook op verplaatsing te steunen en niet steeds in de groothandel hun inkopen doen. 62 jongeren leerden zo niet alleen de cultuur kennen van de bepaalde streken maar eten ze ook vaker gezondere en versere producten.  

upcyclingWest-Vlaanderen: groenten uit de streek voor de animatorcursus

Tijdens iedere animatorcursus in West-Vlaanderen kookt de kookploeg (vrijwilligers) met lokale producten.  Ze halen dit in de buurt om zo weinig mogelijk voedselkilometers te hebben.

Oost-Vlaanderen: duurzaam koken

Ook Oost-Vlaanderen schenkt aandacht aan duurzaam koken. Zo zijn er afdelingen die een kookactiviteit ‘vegetarisch koken’ of ‘koken met insecten’ organiseren. Enkele afdelingen halen hun appelen bij de lokale boer om te geven als vieruurtje.

limburgLimburg: carpoollijst en upcycling

Limburg promoot carpoolen. Ze doen dit door de namen van deelnemers van initiatieven door te mailen naar elkaar. Op die manier kunnen deelnemers zien of iemand in hun buurt woont of op de weg naar het initiatief. Daarnaast proberen ze waardevol kosteloos materiaal te gebruiken. Zo maakten ze zelf de prijzen voor de winnaars van hun nieuwjaarsreceptie.

 

Lees ook de bijdrage van Isaak Dieleman, nationaal voorzitter van KLJ, voor 'Het klimaat verandert ook mij'

www.klj.be

 


Ecokerk logo 144px

 duurzaamvastgoed2

 

Naar de wegwijzer duurzaam vastgoed voor:

HetVlaamsGewest
 
HetBrusselsGewest

Enquête voor eigenaars van kerkelijk vastgoed

HetVlaamsGewest

Campagne Ecokerk 2024

affiche liggend 255px

 Naar campagnepagina's...

 

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px