Om de problematiek van kerkelijk vastgoed beter te begrijpen, kijken we naar enkele voorbeelden uit de praktijk. Wat blijkt? Historische achtergronden en lokale verschillen bepalen hoe een en ander doorheen de jaren geregeld werd en wordt.
Duurzaam leven en wonen maakt deel uit van de veranderingen die nodig zijn om onze toekomst te redden. Klimaatneutraal vastgoed is daarbij een noodzaak. Veel kerkelijk vastgoed, zoals parochiezalen, jeugdlokalen, bezinningscentra,… is dringend toe aan renovatie of vernieuwing.
Een hele dag vol boeiende gesprekken en workshops over eerlijke klimaattransitie: de herfstschool van Reset Vlaanderen in een notendop. Voor het project “naar klimaatneutraal kerkelijk vastgoed” van NRV-Ecokerk zjin de ideeën voor een sociaal rechtvaardige bouwshift belangrijk.
Hoe sociaal rechtvaardig is het Vlaams renovatiebeleid?
Het is tijd voor een écht, ambitieus en sociaal rechtvaardig klimaatbeleid in België. Het Netwerk Rechtvaardigheid en Vrede is lid van Reset.Vlaanderen, een samenwerkingsverband dat inzet op eerlijke transitie in Vlaanderen.
In samenwerking met de bisschoppen, startte NRV-Ecokerk een sensibiliserend en ondersteunend project voor het duurzaam maken van kerkelijk vastgoed.
Met deze pagina’s richten we ons in de eerste plaats naar de kerkelijke vzw's en stichtingen die gebouwen bezitten.
Het gaat zowel om huurwoningen als om gebouwen die worden gebruikt door lokale groepen en sociale initiatieven, zoals: parochiecentra, vergader- en feestzalen, jeugdlokalen, sociale centra, tweedehandswinkels voor kwetsbare gezinnen, bezinningscentra, enz...
Heel wat groepen maakten eerder al duurzame keuzes voor hun gebouw. We zetten ze hier graag in de kijker.