Ecologische nieuwbouw

Ecologische nieuwbouw vervangt oude klassen.

Net als vele andere scholen kreeg ook KOHa Basisschool Heilige Familie in Hamme door de groei van het aantal leerlingen af te rekenen met plaatsgebrek. Om op die groei en renovatienood een antwoord te bieden, had de basisschool snel nieuwe kwaliteitsvolle klaslokalen nodig.

De schoolt telt ruim 380 leerlingen, verdeeld over twee vestigingen: de kleuterklassen en de eerste graad zijn gehuisvest in de Dr.Heyleboslaan, de tweede en derde graad bevindt zich in de Broekstraat.

Nadat eerder al voor de eerste graad een gloednieuw ecologisch en met en warmtepomp verwarmd houten gebouw was neergezet, kwam in 2015 de site in de Broekstraat aan de beurt. Een nieuwbouw moest er een van voor 1930 daterend gebouw vervangen, een dossier dat al 15 jaar geleden werd opgestart.

klas 6BModulaire houtbouw

In het voorjaar sleepte modulair houtbouwer Hahbo de aanbesteding voor het scholenbouwproject in de wacht. Deadline: 1 september 2016.

Op minder dan 9 maanden werd een totaalconcept afgeleverd, inclusief wandmeubels, keuken en schoolborden. In de twee nieuwe gebouwen is een nieuw sanitair blok voor de meisjes, een gloednieuwe refter, een multimedialokaal, een zorgklas, drie extra klaslokalen en een bureau.

Bij de start van het nieuwe schooljaar konden we bisschop Luc Van Looy uitnodigen om de nieuwbouw te komen inzegenen.

IMG 7172Ecologie was belangrijk criterium

Naast kwaliteit en esthetiek was ook milieuvriendelijkheid een belangrijk criterium voor het bouwproject.
Als isolatiemateriaal werd gekozen voor het recyclageproduct cellulose. Verwarmen gebeurt met een zuinige warmtepomp en vloerverwarming en de noodzakelijke energie wordt zelf geproduceerd met een zonnepaneelinstallatie.

De zonnepanelen leveren daarnaast ook een belangrijk deel van de elektriciteit voor de resterende oude gebouwen op de site. Daarnaast wordt ook hemelwater opgevangen en gebruikt voor toiletspoeling.

Er is een geluidsarm ventilatiesysteem waarbij gebruikte lucht (met teveel CO2) wordt afgevoerd via een warmtewisselaar, zodat de verse lucht opgewarmd binnenkomt. Het voordeel valt minder op bij de leerlingen, maar wel bij leerkrachten. De CO2 wordt immers vervangen door zuurstof, en dat zorgt ervoor dat onze leerlingen met hun volle aandacht de les kunnen blijven volgen.  

IMG 7052

Didactische kansen

Via onze eigen systemen kunnen we leerlingen zelf laten waarnemen, noteren, bijhouden hoeveel energie er gewonnen wordt door de zonnepanelen op het dak. Net zoals de vierkantemetertuintjes op de andere site, is het een manier om leerlingen -en hun ouders- gevoelig te maken voor het maken van ecologische keuzes.

Goede evaluatie, kwalitatief en financieel

AGIOn, de instantie die de subsidies voor het onderwijs beheert, ziet in de bouw een mooi project. Het keurde het gehanteerde bouwsysteem goed als permanente modulaire bouw. De kostprijs bleef bovendien moeiteloos binnen het door AGIOn opgelegde vierkantemeterbudget voor scholenbouw.


Vera Vercauteren,
directeur 

Naar de website van KOHa H.Familie


Ecokerk logo 144px

 duurzaamvastgoed2

 

Naar de wegwijzer duurzaam vastgoed voor:

HetVlaamsGewest
 
HetBrusselsGewest

Enquête voor eigenaars van kerkelijk vastgoed

HetVlaamsGewest

Campagne Ecokerk 2024

affiche liggend 255px

 Naar campagnepagina's...

 

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px