Als grootste vrouwenvereniging in Vlaanderen gaan we voor een duurzame en rechtvaardige samenleving op het platteland. Eerlijk delen, daar zetten we ons voor in. Zodat iedereen voldoende heeft om kwalitatief te leven, met respect voor de grenzen van de planeet.
Jaarlijks organiseren we thema’s en activiteiten waarin de zorg voor mens en planeet centraal staat. Om grootschalige KVLV-activiteiten in de toekomst te checken op hun duurzaamheid, werken we aan een duurzaamheidstoets. En in ons hoofdkantoor in Wijgmaal kiezen werknemers jaarlijks de duurzame actiepunten waarvoor ze zich willen inzetten.
Samen delen
Delen is het nieuwe hebben! KVLV, Vrouwen met vaart droomt ervan dat het plezier van delen en geven zich als een virus verspreidt.
ShareFair
Om de deeleconomie uit te dragen, organiseerden KVLV-groepen tussen eind 2014 en mei 2016 meer dan 450 ShareFairs. Meimaand is bij KVLV de deelmaand bij uitsteek met leuke geef- en deelinitiatieven tot in de verste uithoeken van Vlaanderen.
ShareFairs zijn gezellige evenementen waarop mensen geven of delen, zowel materiële als niet-materiële dingen. Lokale KVLV-groepen kiezen zelf hun ShareFair-concept en organiseren geefpleinen, swishing-events, potlucks, plaatsen weggeefkasten op leuke plekken, toveren met voedseloverschotten uit de buurt een heerlijk gerecht, …
De letterlijke vertaling van een ShareFair is ‘deelmarkt’. Maar evengoed betekenen de woorden Fair en Share ‘eerlijk deel’. Eerlijk delen, daar wil KVLV, Vrouwen met vaart zich voor inzetten. Zodat iedereen voldoende heeft om kwalitatief te leven, met respect voor de grenzen van de planeet. Met meer dan 450 ShareFairs redt KVLV alvast heel wat nog bruikbare spullen van de afvalberg.
40 dagen geven
Met de actie 40 dagen geven geeft KVLV sinds 2015 een eigentijdse invulling aan de veertigdagentijd (vasten). Deelnemers kunnen 40 dagen zowel materiële als immateriële zaken (tijd om te helpen, een luisterend oor) geven. Elk jaar tijdens de vasten inspireert KVLV dagelijks mensen online en roept ze op tot reactie en deelname. Met deze actie zeggen we ‘neen’ tegen individualisme en consumeren en ‘ja’ tegen verbondenheid en consuminderen.
Zorg voor mens en planeet
KVLV inspireert vrouwen in hun zoektocht naar een duurzame(re) levensstijl. Met workshops en acties zetten we hen aan om hun voetafdruk te verkleinen.
Enkele voorbeelden:
We organiseren kookworkshops in het kader van het tegengaan van voedselverspilling en het steunen van initiatieven waar consumenten rechtstreeks kopen bij de boer.
Tegelijkertijd stimuleren onze vormingswerkers de KVLV-groepen om in de kookworkshops GFT-afval apart in te zamelen en mee te nemen naar huis voor de composthoop of voor de kippen.
Voedselverspilling beperken, is belangrijk in de strijd tegen klimaatopwarming. Eten verspillen, betekent dat je water, energie en andere grondstoffen weggooit en staat ook voor een onnodige CO2-uitstoot. Elke Vlaming verspilt jaarlijks gemiddeld tussen de 18 en 26 kg voedsel, wat neerkomt op een CO2 uitstoot van een enkele reis met een benzinewagen naar Zuid-Frankrijk. Door minder voedsel te verspillen, vermindert dus ook de CO2 uitstoot.
Tijdens de workshop ‘Lang leve klein elektro’ leren deelnemers, o.l.v. van een reparateur, over het onderhouden en het eventueel herstellen van kleine elektrische toestellen. Hiermee gaan we de strijd aan tegen de groeiende afvalberg en de steeds kortere levensduur van apparaten.
Grootschalige KVLV-activiteiten willen we in de toekomst onderwerpen aan een duurzaamheidstoets. Hierbij zal de focus liggen op de ecologische impact van evenementen: afval, mobiliteit, drukwerk, keuzes in catering, materialengebruik, energieverbruik,… maar ook op het sociale aspect: eerlijke prijzen voor boeren hier en in het Zuiden, en op toegankelijkheid van het evenement. In aanloop naar het ontwikkeling van de duurzaamheidstoets werd al in 2016 het afval nauwkeurig gesorteerd tijdens het event ‘Kunst op het Hof’.
Actiepunten in het hoofdkantoor
In ons gebouw in Wijgmaal staat een weggeefkast waarin personeelsleden heel regelmatig spullen leggen en nog sneller meenemen. Naast het plezier dat mensen hieraan beleven om anderen of zichzelf blij te maken, proberen we zo de afvalberg te verkleinen.
Jaarlijks stelt elk van onze teams een lijst op van actiepunten rondom duurzaamheid. Zo houden teams er zich aan om altijd en overal het licht uit te doen, de verwarming ’s avonds dicht te draaien, de PC-instellingen op energiezuinige stand te zetten, kantoormaterialen te hergebruiken, minder te printen, FSC- of PEFC-papier te gebruiken en zo veel mogelijk te kiezen voor vegetale inkten en klimaatneutraal drukwerk.
Om korte-keten-initiatieven te ondersteunen biedt KVLV elke dag aan het personeel seizoensfruit aan van lokale boeren. Ook op train-de-trainers-dagen krijgen deelnemers lokaal seizoensgebonden fruit als versnapering.
KVLV maakt deel uit van de koepel Ons. Via Ons stimuleren we alle personeelsleden om zich duurzamer te verplaatsen. Ons werkt o.a. aan de omschakeling van het bedrijfswagenpark van diesel naar benzine en er zijn Cambiowagens beschikbaar voor werknemers. Daarnaast stimuleert Ons het woon-werk-verkeer met de fiets via allerlei acties en zijn er ook bedrijfsfietsen beschikbaar. Aan de dienst Facility van Ons bezorgen we tips rondom duurzame verbeteringen in het bedrijf.
Lang Leve Elektro
In de strijd tegen de wegwerpmaatschappij en de zgn. geplande veroudering van elektrische toestellen, organiseerde KVLV een wedstrijd. Al wie oude en nog werkende elektrische toestellen had, kon meedingen. Op de prijsuitreiking stelde de beweging haar beleidsaanbevelingen voor. KVLV bezorgde het volledige dossier aan vice-eersteminister en minister van Werk, Economie en Consumenten, Kris Peeters. Download en lees hier het persbericht.
Bekijk het filmpje van de prijsuitreiking.
https://www.youtube.com/watch?v=xSCa7YHTG8A
Bekijk ook het filmpje van de inbreng van KVLV op het transitiefestival in 2016 in Gent
https://www.youtube.com/watch?v=O1e2E6HGoaU
- Zie ook het interview in Vrouwen met Vaart van september 2016: “Het wordt tijd dat we onze planeet weer gaan zien als een geschenk”. Download het interview.
- Lees ook de bijdrage van Nik Van Gool, nationaal voorzitster KVLV, in "Het klimaat verandert OOK MIJ"