logo nrv

Rechtvaardigheid en Vrede

Negen christelijk geïnspireerde solidariteitsorganisaties werken samen in het netwerk aan gemeenschappelijke initiatieven. 

Meer...

Clipboard01

#KerkAanHetWerk

De maatschappelijke inzet waartoe de christelijke traditie oproept, toont zich in de gedreven werking van onze lidorganisaties en de veelzijdige initiatieven in de bisdommen.

Meer...

 

laudatosiboom ad

Naar klimaatneutraal kerkelijk vastgoed

In samenwerking met de bisschoppen, startte NRV-Ecokerk een sensibiliserend en ondersteunend project voor het duurzaam maken van kerkelijk vastgoedpatrimonium.

Meer...

7 sprong liggend 255px

Campagne Ecokerk

Met de campagne voor de scheppingsperiode van 2024, legt Ecokerk opnieuw de focus op 'alles wat ademt en leeft', de rijke biodiversiteit van onze wereld die helaas sterk bedreigd is door toedoen van de mens.

Meer...

 

foto:CC Pixabay

In de Pastorale Eenheid Antwerpen Centrum is onder leiding van An Verheyen, adjunctsmedewerker van Vicariaat Antwerpen, een initiatief gestart om met een groep van jonge mensen na te denken over milieu en klimaat.

De encycliek ‘Laudato Si’ is daarbij een belangrijke leidraad.

 

 

Grenzeloos dromen op 1 september, start van de Scheppingsperiode

In samenwerking met IJD Antwerpen, die dit werkjaar eveneens werken rondom ecologie en klimaat onder het thema ‘De Achtste dag’ vond er op 1 september een startdag plaats in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Op de dag kwamen er drie experten spreken.

Karel Malfliet van Ecokerk bracht een algemene context. Els van Doren, nationaal proost van Chiro Vlaanderen vertelde over hoe er in de Chiro wordt gewerkt met ecologie en Erik Balbaert, voorzitter van de kerkfabriek van ecokerk Sint Anna Ten Drieën vertelde hoe zijn parochie heel concreet groen is geworden.

Daarna was het tijd om zelf aan de slag te gaan. We werden uitgenodigd om grenzeloos te dromen. Dat leidde tot hele concrete plannen.

Groene ruimte

In Antwerpen hebben niet veel mensen een eigen tuin en er zijn niet overdreven veel groenvoorzieningen in de stad.

Wel hebben vele kerken en pastorieën een tuin, binnenplaats of voorpleintje. Allemaal openbare ruimte waar veel mee te doen valt. Zou het niet mooi zijn wanneer we deze tuinen openstellen voor een breed publiek? Wanneer we de ruimtes benutten om samen te tuinieren? Een kruidentuin, een pluktuin. Sommige tuinen zijn zelfs zo groot dat er kippen kunnen rondscharrelen en dat er een of twee geiten kunnen grazen.
In de tuinen kunnen we zithoekjes maken waar mensen hun zelf meegebrachte picknick kunnen nemen. Een enkel speeltoestel voor kinderen. Plekjes in de schaduw en hangmatten in de zon. Het is allemaal mogelijk.

Veel kerken hebben een pleintje, we kunnen er geveltuintjes maken, een bank en vuilbak neerzetten zodat er opnieuw een klein rustpunt ontstaat. We kunnen de kerken openen op dagen dat het heel warm is zodat mensen een koele plek hebben. Kortom, we kunnen van onze kerken, pastorieën en tuinen ware oaseplekken maken. Plekken waar het fijn is om te zijn. Waar iedereen welkom is. Op die manier worden we als kerk zichtbaar en relevant.

Vrijwilligers gezocht

We richten ons naar buiten. De infrastructuur is er al. Nu de mensen nog! Dit ambitieuze project vraagt vrijwilligers met groene vingers en mensen die goed kunnen organiseren. Daar gaan we naar op zoek.

Meer is mogelijk

Deze, en ook andere ideeën zullen we in de werkgroep verder gaan uitwerken en onderzoeken. Jonge mensen die graag willen meedoen: aarzel niet en stuur een bericht naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Saskia van den Kieboom
Pastoraal werker Antwerpen Noord


BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px