Onze keuzes hebben ons comfort verhoogd
Jaarlijks vieren we rond 15 juni wereldwijd de Dag van de Wind. Het is een moment waarop we de vele voordelen van windenergie onder de aandacht willen brengen. Windenergie als zuivere en onuitputtelijke energiebron. Die dag mochten we opnieuw 400 kinderen van de lagere scholen uit het Waas- en Scheldeland verwelkomen bij onze windturbines.
Onze gidsen vertellen dan honderduit over de technologie en de wondere wereld van hernieuwbare energie.
’s Avonds ontvingen we de buren van onze BredeKoppers, de windturbines in Zele – Berlare. Vele enthousiaste mensen die een kijkje nemen onderin de turbine. Ze vertellen ons hoe ze ’s morgens naar de windturbines kijken en dan weten vanwaar de wind komt. Ze willen weten hoe ze de zuivere windstroom thuis of in bedrijf kunnen afnemen. Het is een waar plezier!
15 jaar terug gingen we voorzichtig van start met de ontwikkeling van een eerste windproject en richtten onze coöperatie Wase Wind op. Vandaag genieten we de steun van 2.000 mensen, bedrijven en gemeentebesturen in onze regio. Samen investeren we in onze 12 windturbines en nemen de stroom af.
Windturbines zijn technologische pareltjes. In reclame staan ze vaak symbool voor kracht en zuiverheid. Toch stellen mensen zich ook vragen bij een windturbine in hun directe omgeving. Vooral over aspecten zoals geluid, slagschaduw of het samengaan met vogels en vleermuizen. Daarom werken wij met veel zorg onze projecten uit en spreken erover met buren en betrokkenen.
Zoveel mogelijk windstroom opwekken is iets waar we dag na dag aan werken. Daardoor zijn er minder kolen, gas en olie nodig voor onze energievoorziening. Maar ook Energiesparen vinden we belangrijk. Ons kantoor met daarnaast onze woning bouwden we enkele jaren terug energiezuinig. We verwarmen met een warmtepomp, die de aardwarmte benut. We installeerden een verluchtingsysteem met warmterecuperatie. Kers op de taart is onze volledig elektrische auto waarmee we 80% van onze verplaatsing in alle comfort doen. Vooral de stilte en het vlotte rijden vallen op.
We ervaren dat milieu- en klimaatvriendelijke keuzes niet ten koste hoeven te gaan van comfort. Integendeel! Ons comfort is verhoogd. Op reis gaan we meestal met de trein. We waren de files van en naar onze vakantiebestemming grondig beu en tegelijk zorgen we voor minder uitstoot van broeikasgassen. Treinen rijden elektrisch en die elektriciteit komt steeds vaker uit water, wind of zon.
Zuinig zijn met water is soms wat lastiger. Onze toiletten spoelen we met regenwater en onze douche is uitgerust met een spaarkop, maar een wat langer verblijf onder een lekker warme douche kan zo’n deugd doen. Zuiver water schijnt voor ons overvloedig en goedkoop beschikbaar, terwijl het zeer kostbaar en levensnoodzakelijk is.
Maar ook ons voedsel heeft een grote impact op het watergebruik en op het klimaat. Voedselproductie en vooral vlees legt een hoge druk op het ecosysteem. Daarom eten we bewust minder vlees. Dat is wel confronterend voor vrienden boeren die het lastig hebben met internationale prijsdruk op landbouwproducten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk hebben we in België geen wet die verbiedt om wurgcontracten op te leggen. Aankoopcentrales voor winkelketens hebben een dermate grote macht verworven dat producenten uitgeknepen worden tot de laatste druppel. Wanneer weer eens twee ketens aankondigen te fuseren, juichen de beurzen. Want dat geeft hen nog meer marktmacht, om producenten nog minder te betalen.
Korte ketens tussen de producent en de verbruiker zorgen voor een eerlijke vergoeding van ons voedsel en dringen het internationaal heen-en-weer transport van voedsel terug.
Met Wase Wind realiseren we die korte keten alvast voor elektriciteit.
We zijn niet onmachtig tegenover de opwarming van de aarde. We kunnen heel veel bijdragen, zelfs zonder op kwaliteit of comfort in te boeten. Door bijvoorbeeld de keuze voor een lokale groenestroom leverancier en lokaal voedsel. De Schepping met haar bewoners genieten ervan.
Chris Derde
Zie hieronder ook het interview van Chris Derde op www.nieuw.kerknet.be