logo nrv

Rechtvaardigheid en Vrede

Negen christelijk geïnspireerde solidariteitsorganisaties werken samen in het netwerk aan gemeenschappelijke initiatieven. 

Meer...

7 sprong liggend 255px

Campagne Ecokerk 2022

De campagne 'Met een 7-sprong naar integrale ecologie' sluit aan bij het Laudato Si' Actieplatform dat alle groepen oproept om op 7 jaar tijd volledig duurzaam te worden in de geest van Laudato Si'.

Meer...

 

woninggezocht 

Made In Illegality: Europees burgerinitiatief

Onderteken de vraag aan de EU om een einde te maken aan de handel met nederzettingen in bezette gebieden. Het initiatief wil op één jaar tijd, één miljoen handtekeningen inzamelen om de Europese Commissie tot een besluit te dwingen. Lees meer

 

laudatosiboom ad

Oekraïne: gevaar van mensenhandel is niet denkbeeldig

Aan de grenzen zijn er vele mensen die vluchtelingen uit Oekraïne willen helpen. Maar niet iedereen heeft goede bedoelingen. Het Caritas-netwerk waarschuwt voor mensenhandelaars.

Meer...

 

De groenste energie is diegene die je niet verbruikte

Naast de keuze voor een groene energiebron, is ook energiebesparing een belangrijke hefboom in de strijd tegen klimaatverandering.

Handige tips voor dagelijks gebruik vind je in onze checklist voor alle groepen.

Ook op energiesparen.be vind je een aantal vergelijkbare tips om energie te besparen bij koken, wassen, strijken, koelen, verwarmen, enz...

Graag geven we je hieronder nog een aantal extra's, nuttig voor sommige groepen.

 

Is je groep eigenaar van een lokaal of gebouw?

Behalve het toepassen van de gewone energiebesparende maatregelen, is het vaak nuttig om je gebouw eens te laten onderzoeken door een specialist.

Dankzij overheidssubsidies kan dat zelfs goedkoop bij een aantal erkende organisatiers:

  • Energiesnoeiers:  een aantal van hun activiteiten zijn voorbehouden voor woningen die verhuurd worden aan maatschappelijk kwetsbare groepen. Maar alle groepen, vzw's of verenigingen kunnen hen vragen voor een bezoek met tips voor energie- en waterbesparende maatregelen. Download hier hun aanbod.
  • BAS in West-Vlaanderen geeft advies voor grote(re) gebouwen (ontmoetingscentra, zorgcentra, enz...) Tijdens een vrijblijvend voorafgaand bezoek wordt een inschatting gemaakt van de omvang van het advies en de noodzaak voor energiemonitoring en/of IR-thermografie. Nadien wordt een offerte op maat bezorgd. Voor non-profit zijn prestaties tot €1500 gratis door tussenkomst van de Provincie West-Vlaanderen. Klik hier voor de website van BAS.
  • Bbouwadvies biedt energieaudits aan. De gegevens vind je op hun website.
  • In het Brussels gewest kan je als particulier terecht bij homegrade.brussels.  Als non-profit-organisatie kan je een energie-audit laten maken van je gebouw via het energieproject van Bruxeo (de koepel van social profit organisaties in Brussel)


Wil je groep bouwen of renoveren?

Vanaf 2021 wordt voor alle nieuwbouwwoningen in heel de EU het bouwen volgens de principes van "Bijna Energieneutraal" (BEN) de nieuwe norm. Het is verstandig om die principes ook nu al toe te passen, ook bij grondige renovaties. Wie nu al BEN-bouwt, krijgt stevige premies en een korting op de onroerende voorheffing. BEN-woningen verbruiken weinig energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. En de ernergie die nog nodig is, produceert men grotendeels zelf. De extra investeringen in energiebesparende maatregelen en groene energie betalen zichzelf terug door een lage energiefactuur. Lees meer bij energiesparen.be en download een praktische gids.

Bij VIBE, het Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch bouwen en wonen, vind je info over gezond en milieuverantwoord bouwen en wonen.
Ook op de websites energiesparen.be en de provinciale steunpunten duurzaam wonen en bouwen vind je nog tal van nuttige info voor bouwen en verbouwen.


spot Ik7mee liggend

De 7-sprong van...

Lees de inspirerende verhalen van mensen en groepen die hun eigen 7-sprong naar integrale ecologie al deelden.

Meer...

 

Kalender

Vorige maand Augustus 2022 Volgende maand
M D W D V Z Z
week 31 1 2 3 4 5 6 7
week 32 8 9 10 11 12 13 14
week 33 15 16 17 18 19 20 21
week 34 22 23 24 25 26 27 28
week 35 29 30 31

Komende activiteiten

Geen evenementen
BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px