logo nrv

Rechtvaardigheid en Vrede

Negen christelijk geïnspireerde solidariteitsorganisaties werken samen in het netwerk aan gemeenschappelijke initiatieven. 

Meer...

7 sprong liggend 255px

Campagne Ecokerk 2021

De campagne 'Met een 7-sprong naar integrale ecologie' sluit aan bij het Laudato Si' Actieplatform dat alle groepen oproept om op 7 jaar tijd volledig duurzaam te worden in de geest van Laudato Si'.

Meer...

 

laudatosiboom ad

Waar groeit een Laudato Si'-boom?

Deze groepen en gemeenschappen beslisten al om een fruit- of vruchtboom te planten als symbolische uitdrukking van hun engagement.

Meer...

 

fratellitutti

6/7: De kracht van Fratelli Tutti

Welke plaats kunnen dialoog, herstel en vergeving innemen in ons leven? Bestaat een ‘rechtvaardige oorlog’?
Webinar met NRV-voorzitter prof. Johan Verstraeten en Annemarie Gielen van Pax Christi.

Meer...

 

Over de manier waarop we ons voedsel produceren en consumeren bestaat er wereldwijd, en dus ook in ons land, een levendig debat.
Dat is niet toevallig. Landbouw en onze voedselconsumptie vormen een van de belangrijke thema’s in het klimaatdebat.
Landbouw zorgt voor het broodnodige voedsel voor alle mensen maar heeft een impact op zijn omgeving, positief en negatief.

Desinvesteer uit fossiele brandstoffen
Investeer in de transitie naar een koolstofarme economie

Geïnspireerd door de encycliek Laudato Si', willen steeds meer christelijke organisaties en instellingen wereldwijd, hun geld niet langer investeren in fossiele energiesectoren, maar in economische activiteiten die de transitie naar een duurzame en klimaatvriendelijke toekomst helpen waarmaken.  Dit vanuit het besef dat ze een verantwoordelijkheid hebben in de realisatie van een snelle en rechtvaardige overgang van het ‘fossiele tijdperk’ naar schone energie voor iedereen en een koolstofarme economie.

Ecokerk FB banner Ik7mee

Alles bij de hand voor je 7-sprong

Onze checklist is ons basismateriaal om met je groep of gezin alles eens op een rijtje te zetten, te kijken wat al gebeurt en ontdekken wat nog kan gebeuren rond diverse thema's: elektriciteit, water, mobiliteit, verwarming, afval, catering en aankopen, divest/invest, sociaal rechtvaardige transitie...

Met deze pagina's bieden we je daarnaast heel wat extra info en ideeën. Klik op een pictogram en ga op ontdekkingstocht.

Afval wordt grondstof

Vlamingen zijn kampioenen in het sorteren van afval, zo horen en lezen we relelmatig in de pers. Met initiatieven als de gescheiden afvalophaling, de containerparken, de kringloopwinkels, de terugnameplicht en Fost Plus... is ons gedrag de voorbije decennia grondig bijgestuurd. Het volstaat om eens een bezoekje te brengen aan de website van OVAM om te zien hoe veelzijdig de verwerking van onze afvalstromen georganiseerd is. Steeds meer afval wordt opnieuw omgezet in grondstoffen, en zo krijgt de circulaire economie stilaan vorm.

Dichtbij leeft er meer dan je denkt.

Heel wat bewegingen en organisaties zijn de voorbije jaren op de eco- en klimaatkar gesprongen en hebben heel interessante initiatieven ontwikkeld: Ik vind de aarde leuk (OKRA), Urban mining (KWB), Share fairs (KVLV), Femma gaat voor duurzaam, KLJ Natuurlijk, ChiroCycle, De achtste dag (IJD), Minder is meer (Scouts en Gidsen Vlaanderen), enz… 

Zij voegen zich bij de grote groep oude en nieuwe bewegingen: natuurverenigingen, transitiegroepen, ecologische tuiniers, CSA-boerderijen, korteketeninitiatieven, groenestroomproducenten, enz…

Waar vergaderen we? En hoe laat?
En hoe geraken we daar? En weer thuis?

Transport is in ons land een van de grote veroorzakers van CO2-uitstoot. Het is de optelsom van privévervoer, woonwerkverkeer, economische activiteit en reizen.

De groenste energie is diegene die je niet verbruikte

Naast de keuze voor een groene energiebron, is ook energiebesparing een belangrijke hefboom in de strijd tegen klimaatverandering.

Handige tips voor dagelijks gebruik vind je in onze checklist voor alle groepen.

Ook op energiesparen.be vind je een aantal vergelijkbare tips om energie te besparen bij koken, wassen, strijken, koelen, verwarmen, enz...

Graag geven we je hieronder nog een aantal extra's, nuttig voor sommige groepen.

Water is de kostbaarste grondstof op aarde.

Nochtans gaan we er erg slordig en verspilzuchtig mee om. Dat schreef Ecokerk al in de campagne 'Geen water, geen later' van 2013.

Ook paus Franciscus besteedt er in zijn encycliek Laudato Si' veel aandacht aan, en stelt onomwonden: "De toegang tot veilig drinkwater is een promordiaal, fundamenteel en universeel mensenrecht, omdat het menselijk overleven ervan afhangt en het bijgevolg een voorwaarde is om alle andere mensenrechten te doen gelden." (LS 30)

Een omgeving vol leven

Heel wat parochies, verenigingen, congregaties, instellingen, scholen, organisaties hebben een kleine tot grote groene ruimte: (kerk)tuinen, hagen, bloemenperken, borders, groenbuffers, bomengroepen, moestuinen, boomgaarden, enz... Een aantal jeugdbewegingen hebben bivakhuizen of vormingscentra, ingeplant in een groot groen domein. 

We zijn allemaal consumenten

Dagelijks spenderen we geld aan het aankopen van producten die we nodig hebben. Soms zelfs ook aan producten die we helemaal niet nodig hebben.
Terecht zijn steeds meer mensen gevoelig voor het effect dat dit heeft mens en milieu. Ze kijken met kritische blik naar de herkomst, de kwaliteit, de inhoud, de ecologische voetafdruk van de producten die ze in huis halen. De reclame speelt daar handig op in, en zwaait met groen-, gezond- en eco-klinkende woorden. Het is dan ook niet altijd eenvoudig is om te oordelen of al die beloftes wel kloppen.

spot Ik7mee liggend

De 7-sprong van...

Lees de inspirerende verhalen van mensen en groepen die hun eigen 7-sprong naar integrale ecologie al deelden.

Meer...

 

klimaatnetwerk liggend spot

Klimaatnetwerk.be

Elke groep een klimaatplan.

meer...

Kalender

Vorige maand Juni 2021 Volgende maand
M D W D V Z Z
week 22 1 2 3 4 5 6
week 23 7 8 9 10 11 12 13
week 24 14 15 16 17 18 19 20
week 25 21 22 23 24 25 26 27
week 26 28 29 30

Komende activiteiten

Geen evenementen
BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px