Paul Van de Vel is leerkracht in Scheppersinstituut Herentals

Repair Café.

Ik heb de eer en het genoegen les te mogen geven in TSO en BSO. We vinden het belangrijk steeds opnieuw te zoeken naar een vertaling van het globaal denken naar het lokaal handelen. Zo kwamen we dit jaar vanuit Broederlijk Delen en de Peruaanse grondstoffenproblematiek tot een ‘Repair Café’.

Op 14 maart kon iedereen met kleine kapotte spullen naar onze school komen. Wat pakten onze ‘fixers’ aan : kleine laswerkjes, slijpen van messen, scharen, boren, zagen, fietsproblemen, elektrische apparaten die moeilijk doen, lijmherstellingen, een broek verkorten of andere kleine textielproblemen, tuingerief onderhouden,… We deden dit gratis. De vrijwillige bijdrage was voor Broederlijk Delen.

We hebben ook een ophaalpunt voorzien van K.E.E.A (Kleine Elektrische en Elektronische Apparaten). Van de oude GSM’s wordt immers volgens Recupel slechts 5 % gerecycleerd. Tenslotte combineerden we het ook met een boekenruilkast : je brengt een goed gelezen boek, CD of DVD mee, zet het in de boekenkast en neemt een ander boek, CD of DVD mee naar huis. Dit alles in een FairTradeCafé.

Klimaat39061 P1060069 500pxTenslotte konden kinderen en volwassenen met oud papier kubussen en draaitollen maken in een origami-knutselhoek. Een Repair Café werkt op erg veel niveaus : je gooit zo maar niets weg (duurzaamheid), we hebben de talenten om dingen te fixen (zelfrespect), we stellen onze vaardigheden ten dienste van de omgeving (dienstbaarheid), we vertrekken vanuit de ertsen in Peru (wereldwijde verbondenheid). Een actie die blaakt van respect voor de aarde en de mensen die erop wonen.


BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px