Voor duurzame productie en consumptie
Zemst is Fair Trade Gemeente en zet zich in voor een duurzame productie en consumptie in het Zuiden én het Noorden.
De gemeente sensibiliseert over lokale duurzame consumptie: streekproducten, korte ketenverkoop, verminderen van vleesconsumptie, voedselverspilling tegengaan, zelfoogstboerderij, voedselteams, seizoensgroenten, tegengaan van energieverspilling...
Klimaatactieplan
Dit past in het klimaatactieplan dat de gemeente maakte. In het kader van de Burgemeestersconvenant engageerde Zemst zich om tegen 2020 20% minder broeikasgassen uit te stoten dan in 2011.
Werkgroep Duurzame Voeding
De werkgroep Fair Trade die in de gemeente actief was, werd in 2016 Werkgroep Duurzame Voeding en zocht ook nieuwe leden in het bijzonder bij de landbouwraad.
We merken dat diegene die het voedsel produceert, helaas niet altijd correct wordt beloond. En dat onze voedingsgewoontes een impact hebben op het milieu. Dit vinden wij als burgers niet OK. Regelmatig komen we samen op het gemeentehuis om hierover na te denken en synergiën uit te dokteren.
Activiteiten
Samen bouwen we aan een duurzamer Zemst. Daarvoor werken we ook een aanbod uit.
Zo organiseren we op zondag 11 juni 2017 opnieuw een knabbel- en babbelfietstocht langsheen een aantal landbouwbedrijven in onze gemeente. Op elke halte vind je standhouders rond een duurzaam thema waarbij je terecht kan voor een hapje en een drankje. We willen elkaar ontmoeten, van boer tot consument, hetzij in de stal voor een literaire lezing - waarom niet -, hetzij op de boerenmarkt.
Een positief verhaal
Onze krachten bundelen, onze magen vullen. Lekkers op je bord en boterham én duurzaam, daar wordt een mens blij van. We willen mooie verhalen brengen, over boeren en Bourgondiërs, over eerlijke voeding hier en uit het Zuiden, echte smaken en duurzamere voedingsgewoontes.
Liesbeth Vandenbroucke