Protestantse Kerk, Graanmarkt Brussel

Energie-efficiënt maken van verwarming en verlichting


Het kerkgebouw in hartje Brussel, werd gebouwd in  1969/1970. Toen was er geen sprake van klimaatproblemen noch van energie-efficiënt bouwen. Het is een gebouw zonder geisoleerde muren met veel glas, grote ruimten boven en beneden, die in elkaar overlopen. Slechts hier en daar door een glaswand gescheiden.

Beneden zijn er lokalen voor kleine bijeenkomsten, een baby -en peuter ruimte en een lokaal voor kindernevendiensten. De jongeren hebben er ook  hun eigen ruimte. Boven bevindt zich de grote kerkzaal met enkele aangrenzende ruimten. Het geheel is een zeer geschikt en mooi ontmoetingscentrum, waar voor veel kerkelijke en niet kerkelijke bijeenkomsten graag gebruik van wordt gemaakt.

 

Verwarming

Maar hoe maak je zo’n gebouw nu energie-efficiënt?  Het heeft het Dagelijks Bestuur vele hoofdbrekens gekost. Het gebouw wordt electrisch verwarmd. Destijds een schone, goedkope en gemakkelijke vorm van energie. Geen ketels, geen onderhoud.  Er wordt betaald voor groene energie.

De hoge energierekening was twee jaar geleden de directe aanleiding om grondig na te denken over mogelijkheden van goedkoper en energie-efficiënter gebruik. Na adviezen van deskundigen bleek het onmogelijk om de huidige muren te isoleren. Ook zonnepanelen op het dak waren niet mogelijk. Wèl worden de vensters onder handen genomen. Voor de huidige vensters met enkel glas in de grote kerkzaal, komen voorzetramen van dubbel glas. De luchtlaag tussen de beide ramen zorgt voor geluids- en warmte-isolatie. Ook de ramen van de bijzalen op niveau 1 worden op dezelfde manier geïsoleerd. En ook het raam hoog boven het orgel. In totaal gaat het om ca 90 m2 nieuwe vensteroppervlakte. Deze werken werden in week 3 van juni 2017 uitgevoerd.

 

Verlichting

kerkzaal 600pxNaast de beperking van de energie voor verwarming, zijn in week 2 van juni  2017 alle veertig  lampen in de kerkzaal vervangen door Led-verlichting. Daardoor wordt het verbruik met 2000KwH verminderd.

Helaas zullen deze maatregelen geen grote financiële besparingen opleveren, omdat de energiekosten de laatste maanden sterk zijn verhoogd. De totale investering in dit onderdeel van een klimaatplan: het energiezuiniger maken van het kerkgebouw bedraagt meer dan € 58.000.

 

De kerk delen 

Wat in dit verband zeker ook nog genoemd mag worden is sinds enkele jaren, het intensiever gebruik van het kerkgebouw. Ook hier geldt: delen is vermenigvuldigen. Voordien werd het gebouw hoofdzakelijk alleen voor de eigen gemeenschap gebruikt dwz vooral  voor de kerkdiensten op zondagmorgen.

Sinds 3 jaar maken nog twee andere geloofsgemeenschappen gebruik van de kerk. Een Roemeense 7th Day Adventist Church op vrijdag en zaterdag. En de Afrikaanse Destiny Christian Center Church (DCC) op zondagmiddag.

 

Checklist

De checklist van Ecokerk is ook door deze gemeente ingevuld. Ze laat zien, dat er al veel gebeurt op weg naar een koolstofarme wereld. Maar er blijven nog genoeg goede voornemens over om verder te werken aan een klimaatplan voor de komende jaren!

 

logoMeer informatie:

Dagelijks Bestuur van de Protestantse Kerk Brussel, Nieuwe Graanmarkt 8, 1000 Brussel

E. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
W. www.protestantsekerkbrussel.be  

 

Klimaatgerechtigheid


BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px