Inhuldiging druk bijgewoond door aandeelhouders en parochianen

Parochianen investeren in zonnepanelen op Sint-Pauluskerk Aalst

Sinds kort wordt de elektriciteit voor onze Sint-Paulus en Onze-Lieve-Vrouw ter Rozenkerk grotendeels door zonnepanelen geproduceerd. Uniek aan het project is, dat parochianen en buurtbewoners mee investeerden in de installatie.

De 36 hoogrendements zonnepanelen zijn goed voor een vermogen van ruim 10,6 KW, en zullen naar schatting ongeveer twee derden van het jaarlijkse stroomverbruik leveren.

 

Samenwerking met burgercoöperatieve

Ze werden begin februari geplaatst door de burgercoöperatie voor hernieuwbare energie, ‘Denderstroom cvba’. Deze coöperatieve haalt via het uitschrijven van aandelen kapitaal op bij burgers en investeren dat geld in installaties op andermans dak en dus ook op het dak van onze kerk. De coöperatieve ‘Denderstroom’ wordt onze stroomleverancier, en rekent voor de stroom een vergoeding aan die lager ligt dan de prijs van de stroom die men via het net zou aankopen. Zo ontstaat er een drievoudig voordeel: voor de kerk, voor de participerende burgers waaronder een aantal van onze parochianen én voor het milieu.

Luc Van Lierde van Denderstroom bevestigt: "Het unieke aan het model van Denderstroom is dat de volledige investering en uitbating op onze kosten gebeurt en dat de afnemer van de zonne energie enkel zijn dak ter beschikking stelt en een vaste bijdrage betaalt per trimester, met een serieus prijsverschil tov huidige leveranciersprijzen. Na 20 jaar wordt de installatie eigendom van de afnemer. We hopen dat dit model nog heel wat andere eigenaars van grote daken aantrekt, kerkgebouwen of andere."

Het feit dat onze amper 25 jaar oude kerk niet zo hoog is, een geschikt dak heeft en en niet als onroerend erfgoed beschermd is, maakte het mogelijk om deze zonnepanelen te plaatsen. Zo werd onze kerk een van de eerste in het bisdom Gent die groene stroom levert.

 

Officiële inhuldiging door minister Bart Tommelein en bisschop Luc Van Looy

Aangezien het project door deze samenwerking met een burgercoöperatieve een primeur voor Vlaanderen was, kreeg de ingebruikname ook een officiële omkadering en werden Vlaams Energieminister Bart Tommelein en onze bisschop Luc Van Looy bereid gevonden om op maandag 21 mei, tweede Pinksterdag, de officiële inhuldiging van deze installatie bij te wonen en kleur te geven.

"Investeren in hernieuwbare energie kost geld, maar brengt ook op! Niet alleen voor ons klimaat, maar ook financieel. Op een spaarboekje krijg je nauwelijks rendement, wie investeert in zonnepanelen krijgt makkelijk 3 tot 6 procent", benadrukte ministerTommelein in zijn toespraak.

"Als kerk willen we hierin een voortrekker zijn. Via Ecokerk nemen we initiatieven in het ruime veld van ecologie en klimaatactie. We worden hiertoe ook opgeroepen door de encyliek Laudato Si' ", antwoordde bisschop Van Looy, "We zouden nog veel meer zonnestroom willen opwekken. Hier konden we dit vlot doen. Deze kerk is van de kerkgemeenschap. Maar van de meeste kerkgebouwen zijn niet wij eigenaar, maar de steden en gemeenten. We nodigen hen graag uit om meer projecten als deze mogelijk te maken.


Herman Daeleman (kerkraad) en Peter Kiekens (pastoor)

 

Zie hieronder het verslag van de inhuldiging, door Cultuur in Beeld Aalst

Er was ook een verslag op TV Oost en VRT Nieuws

 

 


BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px