7 sprong liggend 255px

Campagne Ecokerk

Met de campagne voor de scheppingsperiode van 2024, legt Ecokerk opnieuw de focus op 'alles wat ademt en leeft', de rijke biodiversiteit van onze wereld die helaas sterk bedreigd is door toedoen van de mens.

Meer...

 

spot Ik7mee liggend

De 7-sprong van...

Lees de inspirerende verhalen van mensen en groepen die hun eigen 7-sprong naar integrale ecologie al deelden.

Meer...

 

laudatosiboom ad

Naar klimaatneutraal kerkelijk vastgoed

In samenwerking met de bisschoppen, startte NRV-Ecokerk een sensibiliserend en ondersteunend project voor het duurzaam maken van kerkelijk vastgoedpatrimonium.

Meer...

#ik7mee

Piet Van Pelt is niet alleen beeldend kunstenaar, hij is ook al vele jaren lid van de werkgroep Ecokerk van bisdom Antwerpen. Piet studeerde godsdienstwetenschappen en filosofie. De vragen naar de...

Het is 5 over twaalf!

Ik, een jongen van 17 jaar, ben opgegroeid in een wereld waar heel wat mensen niet beseffen wat de klimaatverandering, de opwarming van de aarde, kan teweeg brengen. Een paar jaar geleden zeiden ze dat het vijf voor twaalf was, wel… nu is het vijf over twaalf! Dus hoog tijd dat er echt iets aan gedaan wordt.

De opwarming heeft niet alleen voor ons problemen in petto, in het Zuiden hebben ze er nu al last van. Hogere temperaturen, minder voorspelbare neerslag en een snellere verdamping halen de landbouwproductie in vele landen omlaag. Overstromingen, droogte, gletsjers die verdwijnen, vluchtelingen en nog vele andere problemen staan ons te wachten.

Hierdoor nemen vele mensen, waaronder ikzelf, hun verantwoordelijkheid op om dit op kleine schaal op te lossen door bijvoorbeeld te recycleren, een composthoop te maken of niet direct het nieuwste van het nieuwste te kopen, maar tevreden zijn met wat ze reeds bezitten.

Organisaties

Toen ik in het zesde leerjaar zat, ben ik voor het eerst in contact gekomen met een organisatie die initiatief neemt om deze dreiging aan te pakken. We deden met onze klas mee aan een actie van Broederlijk Delen waarbij we koffie en thee verkochten (een Koffiestop) en waarvan de opbrengst naar deze organisatie ging.

Naarmate ik ouder werd, nam ook mijn bewustwording van het probleem toe. Nu zit ik in het zesde middelbaar en gingen we op inleefdagen. We mochten kiezen tussen verschillende organisaties waaronder Ecokerk. Ik was direct verkocht voor deze organisatie omdat ik graag wilde op welke manier zij een steentje bijdragen tegen de klimaatsverandering. Hier heb ik veel bijgeleerd over het probleem en over het proces van hoe ze het aanpakken. 

Verandert het klimaat ook mij?

Mijn ouders hebben mij met deze problematiek bewust leren omgaan bv. afval sorteren. Zij hebben een lage energiewoning laten bouwen...
Eerlijk moet ik wel toegeven dat ik niet echt de zuinigste ben met energie, maar ik gebruik die energie dan ook wel, je zal nooit zien dat ik een licht laat branden op een plaats waar ik niet ben. Om mij te verplaatsen ga ik zo goed als overal naartoe met de fiets. Ik ben natuurlijk nog niet oud genoeg om zelf met de auto te rijden, maar ik hou ervan om op de fiets te zitten, dus die gewoonte zal ik niet zo snel laten vallen. Als ik toch de auto zou moeten nemen, ga ik ervoor zorgen dat ik zo zuinig mogelijk rijd.

Ik ben medeorganisator van Lochtfest vzw, een kleinschalig festival in Duffel, en in deze organisatie denken we ook ecologisch. We werken bijvoorbeeld samen met de kringloopwinkel Opnieuw & Co voor alle meubelen die we nodig hebben tijdens het festival. We mogen die van hen gebruiken in plaats van er telkens zelf te kopen. We hebben ook een stockbeheer wat er voor zorgt dat we niet elk jaar alles weer opnieuw moeten aanschaffen.

Het klimaat verandert ook mij? Ja, uiteraard, ik ben er al mee bezig sinds ik klein was. Maar toch, door de recente gebeurtenissen ben ik energiezuiniger geworden, heb ik leren minder water te gebruiken of te verspillen en koop ik nu alles in grotere hoeveelheden zodat ik minder verpakking heb. Ecokerk heeft me nu ook geïnspireerd om later zelf een moestuintje te maken.

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px