Plannen voor groene warmte via warmtepomp.

In Imde, op een uithoek van de federaties Wolvertem - Meise, binnenkort pastorale zone Kiemkracht Meise, staat er een mooie barokke Boskapel uit de 17e eeuw met een sterke devotionele en liturgische gemeenschapswaarde. Ze is pas gerestaureerd en gesubsidieerd voor 660.000 euro.

Zoals haar naam het zegt ligt de Boskapel in het midden van een bos op het eind van een 400 m lange dreef. Ze is erg moeilijk te verwarmen. Stookolie of aardgas zijn niet mogelijk, vermits er van Onroerend Erfgoed Vlaanderen geen bovengrondse energietank mag geïnstalleerd worden. Verwarmen via te dure elektriciteit leek de enige mogelijkheid om de waarde van de belangrijke restauratie niet te laten verloren gaan.
 
Daarom groeide er bij de verantwoordelijken voor de Boskapel het idee om uit te kijken naar een verwarming via een warmtepomp, een systeem dat haar warmte puurt uit de grond na een diepteboring. Momenteel is deze pîste volop in onderzoek.

In onze zoektocht naar de concrete uitwerking hiervan, laten we ons bijstaan door de diensten van het VITO (Vlaams Instituut voor Technologische Ondersteuning) in Mol. Met subsidies via de Koning Boudewijnstichting kunnen ze voor ons een studie over alternatieve energie uitvoeren. Ook de provincie Vlaams-Brabant wil ons via de diensten van de gedeputeerde voor Milieu Tie Roefs helpen in onze zoektocht.

Jan Lagae, federatiepastoor Londerzeel, Wolvertem en Meise


Ecokerk logo 144px

klimaatnetwerk liggend symbolen

Het klimaatplan van...

Klimaatnetwerk.be wordt mee gedragen door volgende organisaties:               

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px