7 sprong liggend 255px

Campagne Ecokerk

Met de campagne voor de scheppingsperiode van 2024, legt Ecokerk opnieuw de focus op 'alles wat ademt en leeft', de rijke biodiversiteit van onze wereld die helaas sterk bedreigd is door toedoen van de mens.

Meer...

 

spot Ik7mee liggend

De 7-sprong van...

Lees de inspirerende verhalen van mensen en groepen die hun eigen 7-sprong naar integrale ecologie al deelden.

Meer...

 

laudatosiboom ad

Naar klimaatneutraal kerkelijk vastgoed

In samenwerking met de bisschoppen, startte NRV-Ecokerk een sensibiliserend en ondersteunend project voor het duurzaam maken van kerkelijk vastgoedpatrimonium.

Meer...

#ik7mee

Piet Van Pelt is niet alleen beeldend kunstenaar, hij is ook al vele jaren lid van de werkgroep Ecokerk van bisdom Antwerpen. Piet studeerde godsdienstwetenschappen en filosofie. De vragen naar de...

Vrijwilligers beheren ecologisch parochiecentrum.

Ons parochiecomité is opgericht in 1973 en bestaat uit een zestal vrijwilligers. Het is belast met het beheer en de uitbating van het parochiecentrum Sint Martinus en we hebben reeds jarenlang een goede samenwerking met de kerkfabriek die eigenaar is van het parochiecentrum.

Zo werd dank zij hun grote financiële inspanningen de parochiezaal in 1983 volledig verbouwd tot een eigentijdse zaal voor allerlei bijeenkomsten van verenigingen (vergadering, concert, toneel, …) en voor particuliere feesten (huwelijk, verjaardag, babyborrel, …). Tijdens de jaren nadien, is het parochiecomité blijven ijveren om het parochiecentrum prima te beheren en er een aangename plaats van te maken voor iedereen. 

 

Nieuwe ecologische investeringen en verbeteringen

De voorbije tien jaar werden in samenspraak met de kerkfabriek belangrijke verbeteringen/moderniseringen gerealiseerd. Een kleine opsomming van de gedane investeringen : 

  • Vernieuwing sanitaire ruimten (vloer/tegels) en nieuwe sanitaire toestellen
  • Vernieuwing van de kooktoestellen in de keuken
  • Bouwen van een extra bergruimte voor tafels en stoelen
  • Plaatsen van een verlaagd plafond, voorzien van 18 cm isolatie
  • Vernieuwing verlichting met LED-lampen en met energiezuinige TL-lampen
  • Twee condensatieketels voor de centrale verwarming
  • Plaatsen van nieuwe ramen met superisolerende beglazing
  • Verwijderen van de golfplaten met asbest en vervangen door een nieuwe dakbedekking van metalen platen met extra 10 cm isolatie
  • Plaatsen van 44 zonnepanelen

Met dit alles kan men nu zeggen dat we belangrijke klimaatinspanningen hebben gedaan en we nu een ecologisch parochiecentrum hebben dat tevens beantwoordt aan de diverse verlangens van de gebruikers.

 

Jef Willems
Verantwoordelijke Parochiecentrum Sint Martinus Westmalle

 

gespreksavond 400pxNadenken over nieuwe klimaatplannen in Westmalle

Op 27 november was de parochiezaal de verzamelplaats voor een 50-tal vertegenwoordigers van de Werkgroep diaconie van de Pastorale Eenheid die de zes parochies van Malle en Zoersel verenigt, de Mondiale Raad, de KWB en Beweging.net.

Op een gepreksavond "Klimaat, ook onze zaak', lieten ze zich door Ecokerk informeren over de actualiteit in het klimaatdebat, en dachten ze na over mogelijkheden om een klimaatplan te maken voor hun eigen werking en om initiatieven te nemen voor een versterkt klimaatbeleid van het gemeentebestuur. 

De verslaggevers van de gespreksgroepen en initiatiefnemers Vinus Bleyen en Imelda Van Bauwel kregen alvast een pak ideeën mee om de komende tijd verder te onderzoeken. Want daarvan was iedereen overtuigd: "we moeten dit verder opvolgen. Het kan niet bij deze ene avond blijven."

 

 

BroederlijkDelen logoNEW FullColorWeb 160px logocaritas 110px Caritas int be cmyk 110px Afbeelding7 orbit2 paxchristi present logo 110 180228 LogoWZS 120px wzz logo vzw 200px